Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на правосъдието ще съдейства за казуса с обвинените в убийство на турски бракониер четирима граничари от Бургас

Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието ще съдейства за казуса с обвинените в убийство на турски бракониер четирима граничари от Бургас. Днес граничарите се срещнаха с местни депутати и кмета на града.

Въпреки че българите са оправдани за случая преди десет години и от български съд, и от съда в Страсбург, срещу тях в Турция е възобновено дело. Кметът Димитър Николов припомни:

"Имаме подписан договор от 76-а година с Република Турция за взаимно признаване на съдебните решения."

Адвокатът на граничарите Росен Кожухаров добави:

"Предоставена е възможност на тези лица да се запознаят с приложените документи и ако искат, да се възползват от правото си да дадат обяснение по така повдигнатите обвинения."

Депутатът Дияна Саватева посочи:

"Има процес, който тече в Турция. Нашите действия трябва да бъдат съобразени с максимална защита на интересите на българските граждани при тези обстоятелства."

Трябва да се осигури присъствие на консул в процеса и на турски адвокат, добави Саватева, а нейният колега Валентин Касабов подчерта:

"Да изявим нашето желание просто да се спре тази гавра с момчетата."

Единият от граничарите Николай Костов призова:

"Хиляди български мъже са долу и те трябва да са сигурни, че са спокойни да си изпълняват служебните задължения сега, в момента, утре, вдругиден."

Днес в 15 часа граничарите имат среща с експерти от Министерство на правосъдието в София, където ще получат повече информация по техния случай, подписаните документи между България и Турция и възможностите за юридическа реакция. Мъжете ще бъдат изслушани в Районния съд в Бургас във вторник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна