Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. о.з. Васил Върбанов: Искаме най-ниската пенсия да бъде 55% от минималната работна заплата

Искаме най-ниската пенсия да бъде 55% от минималната работна заплата и съответно да се преизчислят всички пенсии, заяви в предаването „Преди всички“ зам.-председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва ген. м-р о.з. Васил Върбанов. По думите му по този начин минималната пенсия ще стане около 308 лв.

Ген. о. р. Върбанов даде интервю пред очакваното по-късно днес протестно шествие в София. То е организирано от десетки неправителствени организации, голяма част от които организации на възрастните хора. Сред тях е и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, които още пролетта се обявиха за преизчисляване на пенсиите и премахване на тавана.

„Най-вероятно са ни чули като внесохме петицията, подписката и декларацията с нашите искания. Все още няма никакво решение. Съгласно Закона за участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление в срок от 3 месеца трябваше да получим отговор за това какви решения и мерки са предприети. Единствено се предприеха мерки за увеличаване на тавана до 1200 лв. С това управляващите наблягат най-вече на най-лошото качество на българина – завистта, която поражда злоба. Не се дава сметка, че това са пенсии на хора, които са работили при рискови условия с ненормирано работно време. В нашата организация обаче членуват много пенсионери, които са с минимална или много ниска пенсия“, коментира Васил Върбанов.

Според институциите за изпълнение на исканията ще са необходими около 1,5 млрд. лв., които в момента не могат да се заделят в бюджета. От съюза обаче не са съгласни с това обяснение. Те настояват още за Закон за възрастните хора.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна