Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в одеското село Камчик

Снимка: google.maps

Българската диаспора в Украйна е най-голямата исторически формирана българска общност извън страната.

Преди два века стотици български семейства напускат страната ни. По официални данни в момента в Украйна живеят над 200 хиляди етнически българи.

Няколко дни преди отбелязването на Деня на бесарабските българи Иван Стоянов – председател на Дружество „Камчик“ в село Камчик, Одеска област, сподели, че България винаги е била и ще остане в сърцето му.

„България – това е моята прародина, място, от което са моите корени. Това е нашата история“.

В Украйна наричат населеното място Камчик – Заря. Така го преименували съветските власти. За местните обаче селото си остава с името, което му дали българските преселници. Населеното място е създадено преди близо 190 години.

„То е основано от преселници, предимно от днешната Варненска област. На това място бяха празни земи, ненаселени и започват да строят това село“.

Днес селото е второто по големина населено място с българи – 5 500 души. Камчик е едно от най-развитите български села в Украйна. Има и училище, където учат близо 600 деца. Църквата „Света Троица“ в селото е гордост за местните. Тя е построена преди почти 150 години. Преди скорошния ремонт на храма, там са открити стари икони. Местните пазят българския език, култура и традиции, празнуват се и българските официални празници, каза още Стоянов.

Още можете да чуете от репортажа на Мира Стефанова. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна