Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един български фичър от Топ 5 на Европа

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

За да не стане заглавието много дълго, тук ще добавя – ненадминат до сега от останалите творения в крехката поредица фичъри, появили се през последните 15 години. Наблягам на думата крехката, защото когато раждането на едно толкова сложно и нуждаещо се от грижи аудиотворение е изключителна рядкост, направо изключение, започва да липсва редицата, липсва потокът, хранителната среда, която да осигури напредък и всяко ново като че ли възникна върху нищото като акт на лично геройство.

И други български фичъри са получили признание и награди на международни фестивали за радио документалистика, но този е ненадминат в чувствителността на социалното наблюдение. Това документално аудио работи оптимално и оригинално на всички фронтове, на които един фичър трябва да е ненадминат: минимализъм в използването на думи и паузи, експресионизъм на езика, ситуацията, монтажа, конструкцията, уникалност на уловения момент, субективизъм и обективност в едно, и още нещо много важно, което ми се е набило в главата от един майсторски клас на датския продуцент Инголф Габолд/Ingolf Gabold, продуцент на сериалите The Killing, Borgen и Bron/Broen и шеф на драматичния отдел на DR, Danish national broadcaster: лесна идентификация с героя, но – внимание!, непринудено лесна, а не манипулативно стискаща за гърлото с куп пробиви в журналистическата етика.  

Тази събота от 21.00 Нередактирани сцени от живота, фичър от Антоний Дончев, режисьор: Антоний Дончев, саунд дизайн: Антоний Дончев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна