Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Николов за данъците за старите автомобили: Няма да променят нищо

Системата беше сбъркана от самото начало, смята експертът

Снимка: Светла Милчева


Новите по-високи данъци от догодина за старите автомобили у нас няма да доведат до по-малко замърсяване на въздуха в големите градове. Това коментира в предаването  "Преди всички" Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители". Оттам днес организират крълга маса, на която ще предложат свои мерки срещу замърсяването.
 

"Този данък няма да промени нищо, въпреки че сам по себе си е революция. Ставките в данъка не са достатъчно амбициозни и не почиват на реалното замърсяване. Екологичният компонент се основава на декларациите на производителите. Мисля, че ще продължим да виждаме гъсти облаци дим от неизправни автомобили, защото системата ни за контрол не е наред", каза Николов.

"Изначално системата беше объркана. Въведе се конкуренция в дейност, която по същество е контролна. Центровете за годишни прегледи се надпреварват да бъдат снизходителни, защото никой няма да отиде в център, който е много стректен", отебляза Богомил Николов.

"Много е важно КАТ да прави мобилни проленки за качеството на възудха. Може някой да е минал преглед, а колата му да замърсява. Всеки един данък трябва да първо място да бъде справедлив и да почива на реални данни. Газовите уредби замърсяват най-малко, а ще бъдат наказани с новия данък. Не виждам проблем наличието на катализатор да може да се проверява, включително от КАТ и да има стимул за хората с работещи катализатори", каза още Николов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.






БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна