Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мера според мера" с обновено копие на третата част

Снимка: БГНЕС

Обновеното копие на третата част на филма "Мера според мера" ще бъде прожектирано тази неделя, 4 ноември, от 18.30 часа в Сити Марк Арт Център. Режисьорът проф. Георги Дюлгеров разказа в ефира на "12+3" защо се е наложило да възстанови тази част от лентата си.

"В началото на 90-те години попаднах на прожекция на Мерата във филмотечното кино и при завъртането на третата серия, се въртеше не моят филм – имаше излишни епизоди, неверен звук... Това беше извадено формално копие, за да се отчете плана в студиото, преди филмът изобщо да е завършен. Тогава се разтревожих. Оригиналните копия за архива бяха изчезнали. Нямаше оригинално позитивно копие на трета серия. Сега Драгомир Чочев от "Доли студио" внесе нова технология, която даде възможност да заснемем отново от негатива филм и получихме картина, по-хубава по качество от онази, която получавахме от позитива. Голяма радост е за мен".

Преди прожекцията актьорът Руси Чанев, който изпълнява и главната роля в "Мера според мера", ще предложи кратък прочит на първите две серии.

Проф. Георги Дюлгеров анонсира, че предстои да излезе книгата му "Биография на моите филми", където ще бъдат споделени любопитни подробности и около този емблематичен за кариерата му филм.

В Деня на народните будители проф. Дюлгеров подчерта важността на културната памет:

"Всички и всеки лично има хора, на които е признателен и за които да си помисли днес. Аз си мисля за Рангел Вълчанов, от когото много съм се учил, без да е бил мой пряк учител“.

Интервюто с проф. Георги Дюлгеров можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна