Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войтех Чамек: Отвън България изглежда стабилна в политически и в икономически план

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България изгуби позициите си в престижната класация "Doing Business" на Световната банка. Част от показателите у нас са се влошили, защото често самите ние се срещаме с проблемите, заради които бизнес средата у нас става по-малко привлекателна. 

Войтех Чамек, главен изпълнителен директор на чешката "Корадо Груп", мажоритарен собственик на "Корадо България", показа в "Хоризонт до обед" и гледната точка – на бизнеса, който се справя много добре въпреки всички трудности в България. 95% от продукцията на компанията е за износ, а Чамек с усмивка добавя, че в България остава само пет на сто от нея, защото сме малък пазар, а продуктите се използват в целия свят:

"Намираме бизнес средата за много позитивна, най-вече защото има еднакви възможности за всички и има благоприятен данъчен режим. Аз не обичам да има изключения и затова много ценя факта, че всеки бизнес се третира по един и същи начин. Има места по света, където правителствата стимулират определени видове инвестиции, но когато стимулите приключат, капиталът просто отлита. Това не се случва в България, което прави бизнес средата позитивна. Освен това отвън страната изглежда стабилна в политически и икономически план, което е много положителен сигнал за чуждите инвеститори. Има и квалифицирани кадри. Именно заради това инвестираме тук от много години. Предизвикателствата са същите като в целия ЕС. Правителствата трябва да направят повече, за да защитят бизнеса от нелоялната конкуренция от другите страни".

Чамек даде за пример вдигането на митата върху стоманата, което е оскъпило производството на продукти от суровината. Именно тези продукти се конкурират с аналозите си от трети страни, които обаче имат достъп до евтина суровина. 

Компанията се занимава с производство на висок клас радиатори. Затова и заплатите на служителите са високи, а компанията се грижи и за повишаването на квалификацията им, която според директора е 20% над средната за страната.

Интервюто на Марта Младенова с Войтех Чамек можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна