Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дебелянов и ангелите“ на Пловдивския театър гостува в София

БНР Новини
Сцена от спектакъла
Снимка: nationaltheatre.bg

Пловдивският драматичен театър „Николай Масалитинов“ тръгна на турне в края на октомври с един от най-силните си спектакли - „Дебелянов и ангелите“. След гостуването си в Стара Загора и Бургас, тази вечер актьорите ще представят спектакъла в Народния театър „Иван Вазов“.
„Дебелянов и ангелите” проследява последните дни от живота на поета, загинал на 29-годишна възраст на фронта, по време на Първата световна война. Постановката е на Диана Добрева, а автор на драматургичния текст е Александър Секулов, за когото идеята тръгва от книгата „Слепият градинар“ на проф. Валери Стефанов.
„Избрах Дебелянов, защото той е знак за българския народ за чист лирик. Ако Яворов е образът на трагичния поет, Ботев е образът на революционера поет, то Дебелянов е синоним на чистата лирика, на трепета на сърцето, на това, което означава поезията в нейната изключително чиста и интимна същност. Как така едно момче на 29 години, което загива и няма собствена книга, се превръща в еталон за български поет?! Това е изумителна работа на националното съзнание, изумителна работа на духа на един народ, който припознава този, който го изразява. В този смисъл превръщането му от един „тих“ поет в национален знак за поезия, е нещо изумително и Дебелянов е изключителен пример, изключителен случай в българската литература. Исках в спектакъла Дебелянов да бъде млад, да бъде жив и да бъде достоверен. Спазили сме много от историческата истина в репликите на Дебелянов, има много скрити цитати от негови писма, диалози, които той е водил и по-късно са били записвани. Но в края на краищата това е една лична, моя представа за Дебелянов, а не документално представление“, разказа в „Артефир“ драматургът Александър Секулов.
В образа на Димчо Дебелянов се превъплъщава актьорът Ненчо Костов, избран за ролята след кастинг. На сцената му партнират Добрин Досев, Симеон Алексиев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Красимир Василев, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Никола Орешков, Тодор Дърлянов, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Петър Тосков, Мария Генчева, Мария Сотирова, Радина Думанян и Патриция Пъндева. Сценографията и костюмите са на Мира Каланова, а музиката - на Петя Диманова.

Спектакълът ще гостува на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ още пет пъти до края на този театрален сезон. Следващото представление е на 28 януари.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени