Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на активността в сферата на услугите на Китай през октомври до 13-месечно дъно

Бизнес активност в китайския сектор на услугите се влоши през октомври до 13-месечно дъно, показват резултати от частно проучване на агенциите Caixin и Markit, които са в синхрон с аналогичното PMI проучване на Националното статистическо бюро.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите, се понижи до 50,8 пункта от 53,1 пункта през септември, достигайки най-ниско ниво от септември 2017-а година насам. Данните се припокриват с аналогичното официално държавно проучване, според което непромишленият PMI индекс на Китай се понижи през октомври до 17-месечно дъно.

Намаляването на активността в сферата на услугите се дължи на влошаване на новите бизнес поръчки към нивото на стагнация за пръв път от близо едно десетилетия. Съответният подиндекс се понижи през октомври до 50,1 пункта от 52,4 пункта през септември, достигайки най-ниско ниво от ноември 2008-а година, когато беше разгара на глобалната финансова и икономическа криза.

През миналата седмица агенциите Caixin и Markit представиха данни, показващи слабо подобрение на промишлената активност във втората по сила икономика в света. Индексът PMI, определян от двете частни агенции, се повиши през октомври до 50,1 пункта от 50,0 пункта през септември.

Общият PMI индекс на агенциите Caixin и Markit (включващ промишления и сектора на услугите) обаче се влоши през октомври до 28-месечно дъно от 50,5 пункта спрямо 52,1 пункта през предходния месец (най-ниско ниво от юни 2016-а година).

Резултатите от днешното проучване са поредно доказателство за забавяне на китайския икономически растеж на фона на търговската война между Пекин и САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна