Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо понижение на петролните цени въпреки американските санкции спрямо иранския нефтен експорт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролните фючърси се понижават предпазливо по време на търговията в понеделник, тъй като влезлите в сила от началото на седмицата санкции на САЩ спрямо иранския енергиен експорт са отслабени от факта, че някои големи купувачи на техерански суров петрол бяха временно изключени от тези санкции. В същото време иранските власти обявиха, че няма да се подчинят на САЩ и ще продължат да продават суров петрол.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през януари 20119-а година се понижават с 0,2% към 72,70 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през декември - с 0,45% към 62,80 долара за барел. Оставащият и днес в сила натиск от продажби е факт, след като през миналата седмица двата типа петролни фючърси се разделиха съответно с 6,2% и с 6,6%, а в рамките на октомври се обезцениха с над 10%, отстъпвайки от 4-годишните им върхове ударени в началото на миналия месец.

В понеделник Вашингтон наложи санкции срещу Иран, възстановявайки по този начин ограничителните мерки, които бяха вдигнати след т.нар. "ядрено споразумение" от 2015-а година, договорено от администрацията на бившия президент на САЩ Барак Обама. В новите санкции бяха добавени и 300 нови цели, включващи, иранския петрол и корабоплаване, както и застрахователния и банков сектор на Ислямската република.

В отговор на санкциите, иранският президент Хасан Рохани заяви в реч, излъчена по държавната телевизия, че Иран ще наруши американските санкции и ще продължава да продава нефт.

Вашингтон обаче предостави и някои изключения, като в петък американският държавен секретар Майк Помпейо потвърди, че на този етап ще бъдат изключени осем държави, които ще имат право да продължават да купуват ирански петрол. От Белият дом обаче все още не са не конкретизирали имената на осемте държави. Трябва да се има предвид, че Китай, Индия, Южна Корея, Япония, Турция, Италия и Обединените арабски емирства са най-големите вносители на ирански петрол, докато Тайван понякога също купува ирански суров петрол.

Южна Корея заяви в понеделник, че е получила временно изключение и ще може да продължава да внася кондензат, или супер лек суров петрол, от Иран. Страната също така е получила разрешение да продължи финансовите си сделки с Ислямската република, заявиха властите в Сеул.

Говорител на китайското външно министерство пък изрази съжаление относно решението на САЩ да въведе санкциите спрямо Иран, но отказа да посочи, дали Китай е получил или не изключение от новите санкции.

Трябва да се има предвид, че най-големите клиенти за ирански петрол са все азиатски и през последните седмици те се опитваха да получат отстъпка от Вашингтон, за да могат да продължават да купуват част от необходимия им петрол от Техеран, твърдейки, че една пълна забрана ще провокира по-нататъшното рязко поскъпване на цената на черното злато.

Според информация на "Блумбърг" от края на миналата седмица, Южна Корея и Япония са били освободени от новите американски санкции, като САЩ са направили изключение и за Индия, която разчита в голяма степен на иранските петролни доставки.

На този етап обаче няма официално потвърждение на информацията от страна на Белия дом. Все още не е ясно и какъв ще е обемът на суровия петрол, който Техеран ще може да продължи да изнася за тези осем държави след като влязат в сила американските санкции. През последните седмици износът на ирански петрол спадна средно с повече от 2,5 млн. барела на ден до около 1,5 млн. барела.

                                                                        Графики на петрола сорт брент и на американския лек суров петрол

Снимка

Фючърсите на петрола сорт брент успяха да поскъпнат в началото на октомври до 4-годишен връх около 86,27 долара за барел именно с оглед на притесненията, че предстоящите американски санкции спрямо Техеран могат да доведат до съкращаване на износа на ирански петрол почти до нулата. През последните няколко седмици обаче петролните цени се понижиха значително на фона на опасенията за забавяне на глобалната икономика (респективно на потреблението на петрол), на растящите добиви в Русия и в рамките на ОПЕК и с оглед на очакванията, че САЩ ще направят отстъпки за някои държави да продължат да внасят ирански петрол и след началото на санкциите.

В петък бяха представени данни на Министерството на енергетиката на Русия, според които страната е добивала през октомври рекордните 11,41 млн. барела на ден (30-годишен връх на руския добив). По-рано през миналата седмица пък стана ясно, че ОПЕК е повишила добивите на суров петрол през октомври с 390 хил. барела на ден до общо 33,31 млн. барела дневно, като това са най-високите добиви на картела от 2016-а година насам. Последни данни на Енергийната информационна администрация (EIA) пък показаха, че ежедневните добиви на суров петрол в САЩ са достигнали през август 11,3 млн. барела спрямо 10,9 млн. барела през юли, нараствайки за пръв път в историята на котата от 11,0 млн. барела.

Всички това доведе до спад на фючърсите на петрола сорт брент през последните няколко седмици с близо 17% от техния 4-годишен връх над 86 долара за барел до днешното сутрешно дъно около 72,26 долара за барел (най-ниско ценово ниво от средата на месец август).

По същото време фючърсите на американския лек суров петрол се понижиха с над 14 долара от техен 4-годишен връх около 76,72 долара към днешното около 62,56 долара (най-ниско ниво от месец юни).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени