Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рохани: Иран ще преодолее гордо санкциите, наложени от САЩ

Хасан Рохани
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че ислямската република "ще преодолее гордо санкциите, наложени от Съединените щати". Затягането на повторните ограничения за Иран влезе в сила от днес. 

Това е повторно налагане на американските санкции срещу Иран, които бяха вдигнати със сключването на ядрената сделка през 2015 г.

Президентът Тръмп изтегли САЩ от споразумението през май и в кампанията за междинните избори неведнъж подчерта, че стъпката е правилна:

"Изтеглих Съединените щати от ужасната, несправедлива ядрена сделка с Иран и през последните шест месеца Иран вече е много различна държава. Нали? Не е ли невероятно". 

Влизащите в сила от днес санкции засягат най-вече нефта - най-големия източник на приходи за страната, а също иранското корабоплаване и финансовия сектор. Първият пакет от наказателни мерки вече беше възстановен през август.

В телевизионно изявление иранският президент Рохани за пореден път подчерта, че санкциите са незаконни и несправедливи и противоречат на международните норми.

"Срещу нас се води икономическа война. Не мисля, че в историята на Америка има друг обитател на Белия дом, който в такава степен да е против закона и международните конвенции", заяви Рохани. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени