Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кантарджиев: Трета година документ за отговорно прилагане на антибиотиците чака одобрение

Проф. д-р Тодор Кантарджиев в студиото на БНР
Снимка: Емил Николов


Всяка година 33 000 души в Европа губят живота си заради антибиотична резистентност, а в световен мащаб броят им надвишава 700 000 души годишно. Това стана ясно при откриването на Световната седмица за отговорно прилагане на антибиотиците. 

Прекомерната употреба на антибиотици води до развиване на резистентност на микроорганизмите към този вид лекарства, която, довежда до повишена смъртност от различни инфекции. Според прогнозите на специалистите, ако не се вземат спешни мерки до 2050 година, този проблем ще отнеме живота на милиони хора по света и ще се превърне в по-честа причина за смърт от рака.

По препоръка на Световната здравна асамблея, още през 2017 година у нас е трябвало да започне изпълнението на национална програма за справяне с проблема. Документът отдавна е готов, но вече трета година отлежава в Министерството на здравеопазването в очакване на одобрение, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и открои акцентите в програмата:

"Актуализация и приемане на нови решения във връзка с контрола на вътреболничните инфекции, възпитание на обществото, обучение и продължаващо обучение на лекарите извън болничната медицина".

По данни на Националната референтна лаборатория по антибиотици, страната ни е под средното ниво за смъртност, причинена от резистентни бактерии. Най-висока смъртност по този показател в Европа е регистрирана в Гърция и в Италия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна