Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анастас Стефанов: Няма да наблюдаваме повторение на 2013-а

Снимка: rctrend.bg

Сегашната обстановка на обществено недоволство най-вероятно няма да доведе до повторение на 2013-а година, тъй като социално-икономическата обстановка не е толкова нагнетена. Това прогнозира в предаването „12+3“ Анастас Стефанов от социологическия център „Тренд“.  

„2013-а беше в социалноикономически план по-различна година. 2018-а е поредна година на устойчив икономически растеж, минимална безработица и повишаване на минималната работна заплата. Психофонът, който се опитват да използват политически сили и движения, е да създадат нещо подобно на 2013-а година, нещо подобно на нагнетена социална обстановка. Тук обаче не виждам спонтанен дух, можем да говорим за някаква степен на организираност. Всеки протест изисква организация, но (сегашните) нямат социален лакмус“, смята Стефанов.

„От 30 години хората искат смяна на системата, а после на всеки парламентарен вот над 50% от народа отива и препотвърждава тази система“, коментира още той, като допълни, че реално целият политически елит на прехода носи вина за ситуацията в България в момента.

Според Стефанов обстановката в момента не е толкова нажежена, че да налага кадрови промени в изпълнителната власт, но е възможно до такива да се стигне през студените месеци след Нова година.

„Януари месец винаги е тежък. Дори за хора, които социологически живеят добре и очакват положението да се подобри“, смята специалистът, като обяснява това с повишените разходи в семейния бюджет на почти всеки.

Анастас Стефанов коментира и поведението на президентът Румен Радев, като според него държавният глава използва всеки момент, в който може да да наложи свои политически идеи.  

„На база на определен календар президентът се опитва да налага свои идеи чрез определени политически събития. Така беше в началото на политическия сезон, когато загатна за социално-икономически отежнен ракурс, визия за промяна. Сега видяхме и позицията на 10 ноември. Това ще продължи. Няма проблем да си силно критичен, тук се вменява друго. Проблеми, наслагвани през десетилетията върху цялата обществена система, която сме създали, се отъждествяват със сегашното управление. Това вади президента от ролята му на балансьор и коректив“, смята Стефанов.

Целият разговор с него можете да чуете от прикачения файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени