Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книжарница "Надежда" в Пловдив дава шанс за изява на младежи с интелектуални затруднения

Кремена Стоянова: Фокусираме се върху уменията, не върху увреждането

Родителите на деца с увреждания трябва да ги мотивират да успяват

4
Лили и Иван са сред младежите, получили шанс да работят пълноценно.
Снимка: Книжарница "Надежда" - Фейсбук страница

За да спасят 10 младежи с интелектуални затруднения от изолация, родители от Сдружение "Паралелен свят" в Пловдив създават социално предприятие, състоящо се от работилница и книжарница. В работилница за ръчно изработени картички и сувенири работят 4 младежи с увреждания, а в книжарница "Надежда" своя шанс да работят пълноценно откриват още шест пораснали деца. Решихме да направим проект и да покажем на обществото, че нашите деца реално могат да работят, разказа пред "Хоризонт" Кремена Стоянова, председател на Сдружението "Паралелен свят". По думите ѝ, книжарницата е лицето на създаденото социално предприятие.

Желаещите да работят са били повече. През бюрото по труда са били изпращани хора, които никога не са работили. "Нашият успех всъщност се гради на това, че ние поглеждаме към тези хора върху техните способности и умения, а не се фокусираме върху тяхното увреждане и когато им повярваме и наистина видим, че те могат конкретни неща, ние работим върху това те да се развиват и тогава се получават нещата абсолютно прекрасно", подчерта Кремена Стоянова.

Създаването на социалното предприятие е в резултат на спечелен проект и осигурено финансиране от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". 

"Септември месец догодина нашето финансиране по проекта ще приключи, но няма да приключи нашата дейност. Ние приемаме това финансиране като помощ, за да можем да развием социалното предприятие и то да започне да функционира само. Вярваме в това, че едно социално предприятие не бива да функционира на базата на това, че самото то е социално и за това, че работят само хора с увреждания, а то трябва да бъде достойно на икономическия пазар, да бъде конкурентоспособно и хората да идват да пазаруват от нас, не само защото сме такива, а защото наистина предлагаме качествена стока", каза още Кремена Стоянова.

Нашите младежи в Сдружение "Паралелен свят" работят, ходят на тренировки, борят се всеки ден с живота си и преодоляват своите препятствия, допълни тя. По думите ѝ, ги мотивират да се справят, а не да чакат единствено помощ отнякъде. "От осем години, създавайки сдружението, мислихме върху това какво ще стане с нашите младежи, като завършат училище. И си дадохме сметка, че пораствайки, децата реално са в абсолютна изолация и нямат никакъв шанс за намерят някаква работа, ще останат цял живот на пенсии или на някакви помощи и някой трябва да се грижи за тях. Тогава решихме, че ако ние сами не си помогнем, няма кой да ни помогне", връща се към началото на инициативата Кремена Стоянова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна