Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Руски издания пишат за „антируска истерия, политически интриги и шантаж в Интерпол“ след като руският генерал Александър Прокопчук изгуби изборите за президент на Интерпол. „Ръководният пост бе зает от южнокорееца Ким Чен-ян под натиска на ЕС и САЩ“, заявява "Известия".

"Интерпол стана жертва на шантаж", твърди в заглавие "Росийская газета". Според московския официоз "тази рутинна процедура се превърна в интрига, след като САЩ публично се обявиха против кандидата от Русия". "Да види гражданин на Русия начело на Интерпол бе непоносимо за Киев, както и за Вашингтон", напомня за атмосферата преди гласуването "Комсомолская правда".

Британският премиер Тереза Мей отново е в центъра на внимание за някои британски медии. Заплахата за Мей затихва, но предстоящото гласуване в Камарата на общините може отново да я разпали, пише „Гардиън“. Великобритания пропусна да си уреди по-добро напускане на Евросъюза от онова, което Мей ѝ предлага, допълва изданието.

Тереза Мей е била предупредена по време на бурното заседание на кабинета миналата седмица от шестима свои министри, че нейният план за Брекзит трябва да мине, буквално, с „бой“ през Камарата на общините, пише „Телеграф“, който представя поглед отвътре за случилото се около кръглата маса на британския кабинет, събитията от последните дни преди предстоящите в края на седмицата финални разговори с Брюксел.

В германския Бундестаг е обсъждан въпросът дали бягството на Никола Груевски не е с разрешение на македонските власти, пише македонският “Фокус“. „Унгария не трябва да се превръща в „дългата ръка“ на автократа Никола Груевски, а Македония да изясни дали бягството не е с разрешение от местните власти“. Това са коментирали депутати от германския Бундестаг пред “Дойче Веле“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна