Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от център от семеен тип шият уникални торби от дарени дрехи

С кампанията „Направени от детски ръце, купени със сърце“ набират средства за детски лагер

4
Снимка: Фейсбук

Уникални торбички, изработени от деца от Център за настаняване от семеен тип ще се продават в започналата кампания „Направени от детски ръце, купени със сърце“.
Децата са направили торбичките от дарени дрехи, които не могат да използват. "Няма две еднакви. Те са направени с много любов, с много творчество, с много опит да се научиш да ги правиш", разказа в предаването „Преди всички“ Антоанета Попхлебарова от фондация „Деца на Балканите“. Тя обясни, че торбичките са ушити предимно от парчета от дънки и са "много здрави, широки, големи и удобни".

„Нашата идея е хората да ги купуват не от съжаление, а защото наистина са удобни, красиви и най-вече - много практични“, уточни Попхлебарова. "Седнахме заедно и поговорихме за социалното предприемачество, т.е. за тази инициатива, която човек не трябва да чака някой да му помогне, а трябва да има интересна идея, която съответно да убеди хората в нея и тази идея да бъде свързана с неговото лично развитие, с неговото творчество и по този начин хората да му повярват не само за момента, а дългосрочно."

Някои от децата тази година за първи път са били на лагер 

Основен стимул за децата било желанието им да отидат на лагер:

"Те бяха на един такъв прекрасен лагер през лятото с нас, много им хареса. Това беше всъщност първият лагер в живота им. И ние бяхме събрали средствата за този лагер пак чрез дарителска кампания. Но за този лагер - особено зимен, средствата трябва да са повече, а пък искаме да заведем този път всички деца от Центъра за настаняване от семеен тип."

Това е едно много по-устойчиво отношение към осъществяване на мечтите, убедена е Антоанета Попхлебарова. По думите й, "много лесно е да чакаш някой да ти дари пари по Коледа, много по-хубаво е да се научиш да си изкарваш парите сам."

Това е един бюджет за радост и създаден с радост

Друга цел на децата е със събраните средства от продажбата на торбичките да празнуват и рождени дни, за което Центърът от семеен тип невинаги може да помогне: "И се получава така, че дете има рожден ден и даже за кутия бонбони няма пари", сподели Попхлебарова, според която "това е един бюджет за радост и създаден с радост".

Продажбите на уникалните торбички стават чрез Фейсбук страница, а децата веднага разбират, когато тяхна творба бъде купена и от кого.

Каузата на децата е подкрепена от инициативата "Да превърнем Черния петък в Черен вторник", уточни Попхлебарова:

„Вторник ще бъде един голям дарителски ден, в който могат да ни потърсят и в сайта на Платформата и да вложат средства и да си дадат адреса, за да им изпратим торба. Всеки може да помогне дори с 10 лв. Цената на нашите торби е поне 15 лв., но ако искаш просто да дариш пари в името на инициативата, има и тази възможност“.

Още за каузата и кампанията слушайте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна