Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново протести в Прага след неуспешния вот на недоверие на правителството

| обновено на 24.11.18 в 08:31
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди чехи протестираха в Прага, след като правителството оцеля от вот на недоверие, който имаше за цел да свали замесения в разследване за измама премиер Андрей Бабиш, предаде Ройтерс. 
Резултатът от този вот бе очакван, тъй като по-рано тази седмица социалдемократите, които са коалиционен партньор на Бабиш, както и комунистите, заявиха, че няма да гласуват недоверие на премиера. Въпреки това хиляди души се включиха в протестите в историческия център на столицата, скандирайки "Искаме честно правителство" и други лозунги. Някои демонстранти носеха транспаранти с искане за оставка на Бабиш.
Бабиш е разследван за измами с европейски субсидии за стопанство, което той прехвърлил на свои родини, в това число и на сина си Андрей Бабиш-младши. Неотдавна синът на Бабиш каза на репортери, че нарочно е бил държан в Крим, за да не бъде разпитван по случая с измамата. Бабиш отрича да е извършил нещо нередно и казва, че синът му е психически болен и че е бил в Крим доброволно.
Вот на недоверие се подготвя и в Полша, по инициатива на опозиционната "Гражданска платформа". Причината е корупционен скандал в  Комисията за финансов надзор, избухнал  след публикуването на информация, че председателят й Марек Хшановски е искал подкуп от над 11 милиона долара от крупен бизнесмен. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна