Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайци твърдят, че са създали първите генетично модифицирани бебета в света

Ембрион получава специфичен протеин по новата технология Crispr/Cas9 при инжектиране под микроскоп в лаборатория в Шънчжът в южната китайска провинция Гуандун. Учени, работещи в нея, съобщиха, че са помогнали за създаване на генетично модифицирани бебета.
Снимка: БТА

За първи път в света се родиха бебета след генетична модификация, съобщиха китайски учени. И двете момичета са резистентни към HIV. Етичните организации реагираха с остра критика, предаде БГНЕС.

„Две красиви малки китайски момичета с имена Лулу и Нана дойдоха на бял свят, точно както всички други здрави бебета", заяви изследователят Хъ Цзянкуей във видео, споделено чрез Ютюб, съобщи Дойче веле.

И при двете бебета в ембрионалния период е била прилагана новата технология Crispr/Cas9, за да бъдат редактирани гените им така, че да са устойчиви на HIV вирус. Техният баща е HIV позитивен. Ембрионите са създадени чрез изкуствено осеменяване и ученият е извършил промяна в генетичния материал.

Процедурата била приложена на 7 двойки, като досега има една бременност.

Непосредствено след обявяването на новината ученият бе остро критикуван.

„Това е безотговорно експериментиране с хора“, каза Питър Дъброк, председател на Германския етически съвет.

„Дали е точно така, което Хъ твърди или не, в настоящия момент такива експерименти и дори тяхното оповестяване, трябва да бъдат категорично осъдени“, добави той.

Според него изследванията в тази област са още в начален етап и не трябва да се прилагат върху хора.

„Последиците са непредвидими и трудни за контролиране. Промяната на ДНК на дадено лице не засяга само него, но потенциално всички негови потомци“, посочва Дъброк.

Той настоява глобалната политика да се справи с тази тема възможно най-скоро.

„Предвид подобни намерения, е необходимо да се мисли за създаването на орган за контрол, аналогичен на Международната организация за атомна енергия“, смята Дъброк.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна