Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Дариткова: Мнението на специалистите е решаващо за лекуване на дете в чужбина

Най-големият проблем е наливането на немалка сума пари в нереформирана система на здравеопазването, каза проф. Георги Михайлов от БСП

2
Даниела Дариткова
Снимка: БГНЕС

Мнението на медицинските специалисти е решаващо при лечението на деца в чужбина, каза в предаването „Неделя 150“ шефката на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова в коментар на закриването на Обществения съвет към фонда.

„Когато на дете се налага и не може да му се окаже тази медицинска помощ в България, то ще заминава, както досега да се лекува в чужбина, но искам да подчертая, че трябва да се върви и в другата посока - да се търсят варианти на привличане на специалисти, които да обучават наши лекари“, каза Дариткова.

„Тези два процеса могат да текат едновременно - от една страна да не се застрашава живота и здравето на децата, когато се нуждаят от своевременна медицинска намеса, която не е възможно да се окаже в България, от друга страна ние да развиваме нашата медицинска наука“, обясни тя.

В бюджета за догодина има повече средства за здравеопазване, подчерта д-р Дариткова.

„Имаме много повече средства и за извънболничната медицинска помощ, за плащанията за дентални услуги, за плащанията за медико-диагностична дейност, повече средства има и за болнична медицинска помощ“, поясни тя.

„Имаме 17 милиона повече за първична извънболнична медицинска помощ, сравнено с първоначалните показатели на бюджета за миналата година“, каза Дариткова и посочи, че „има достатъчно резерв, за да се осигури повече профилактика“.

В същото време ние трябва да търсим варианти наистина за оптимизиране на болничната помощ, така че там да попадат само тези случаи, които нямат възможност да бъдат лекувани в извънболнична помощ – няма как революционно да се промени това съотношение“, каза още Дариткова.

„От друга страна е важно да се подчертае, че в този бюджет ясно се дефинират какви видове медицинска помощ могат да ползват и неосигурените лица, защото е важно ние като европейска страна да гарантираме достъп до спешна помощ и до интензивно лечение“.

На въпрос дали има нужда от промяна в бюджета д-р Дариткова отговори така:

„Голяма част от забележките, които бяха направени от заинтересованите, бяха отчетени и ние приехме голям процент и от предложенията на опозицията“.

Проф. Георги Михайлов (вдясно) в студиото на „Неделя 150“ с водещия Явор Стаматов.

Според депутата от БСП и член на здравната комисия проф. Георги Михайлов философията на бюджетирането остава непроменена и това е основен проблем.

„Необходима е нова философия на управлението на здравеопазването. Нищо ново във философията ние не виждаме. Виждаме наистина повече средства, но нека да не се заблуждаваме, от тия почти 500 млн. около 160 млн. отиват за разплащане на задължения на НЗОК към чужди здравно-осигурителни каси“.

„Най-големият проблем е много сериозен, това е наливането на немалка сума пари в нереформирана система. И това се казва не само от нашата политическа сила, лошото е, че това се говори вече две години, а нещата категорично не се променят“, каза  проф. Георги Михайлов в интервю за предаването „Неделя 150“.

На въпрос, свързан с името на Мая Манолова като потенциален кандидат за кмет на БСП на София, проф. Михайлов отговори така:

„Много имена се спрягат, разговори се водят непрекъснато, разговори се водят и с другите политически сили“, каза той и допълни: „Мая Манолова е доказала своите качества и като политик, и като член на БСП, и като човек, който намери консенсуса на политическите сили, за да бъде български омбудсман“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени