Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ловчанският митрополит Гавриил свиква в Ловеч среща по демографските проблеми в района

Ловчанският митрополит Гавриил
Снимка: Пламен Христов


По идея на Ловчанския митрополит Гавриил утре в Ловеч се свиква среща по демографските проблеми в района. "Това е проблем на цяла България, но все пак аз като митрополит на Ловчанска епархия реших да започнем с Ловеч и Ловешка община. Постарахме се да поканим хора, от които действително зависи решаването на проблема - политици, бизнесмени, обществени дейци, депутатите от нашия район. Ние смятаме, че от тези хора действително зависи как ще се развива Ловеч и Ловешка община", заяви в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" митрополит Гавриил.

Църквата може да помогне в преодоляването на демографската криза като се обръща към съвестта на българите, към техните морал и нравственост, смята той: "Защото един истински християнин, който иска да живее по Бога, той трябва да бъде и патриот, да обича Господ и да изпълнява Евангелските заповеди. Да си патриот означава да правиш всичко за своята родина - тя да е процъфтяваща, в нея да се живее добре, да има висока нравственост. Нашата най-важна задача е да помагаме на хората в нравственото възпитание, защото когато човек има морал, той не се стреми непременно към разкош, охолен живот, да няма деца и да търси лукс, той се стреми да живее нормално, скромно, да се труди и да бъде полезен. Такива колкото повече има, толкова по-малък ще бъде демографският срив".

Митрополит Гавриил смята, че на тази среща ще се чуят проблемите и може би много от тях ще могат да се решат.

"Много можем да направим, но не сме ние този фактор, който може да създаде работни места, да направи инвестиции, бизнес, ние трябва да ги призоваваме за това нещо".

В бъдеще и Синодът трябва да има някакво общо становище и послание по този въпрос до държавните институции, смята митрополит Гавриил.

"Тъй като проблемът е много сериозен, ако не се вземат всички възможни мерки сега, ще става все по-трудно. Има много възможности, които трябва да се търсят да се реализират, за да се върви към тази прекрасна и благородна цел да има повече млади българи и нашата държава да е жива, млада, силна, умна, нравствена".

Цялото интервю на Людмила Железова с митрополит Гавриил можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от