Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунтове в Зимбабве, след като бензинът поскъпна до $3,31 за литър

След поскъпването на горивата избухнаха бунтове
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Зимбабве повишиха двойно цените на бензина и нафтата, съобщава Financial Times. Бензинът поскъпна от $1,24 до $3,31 за литър, а дизелът – от  $1,36 до $3,11. Така една от най-бедните страни в света има едни от най-високите цени на горивата, отбелязва изданието.

В обръщение по телевизията президентът Емерсон Мнангагва заяви, че поскъпването е за да бъдат премахнати опашките по бензиностанците. Според държавния глава увеличеното потребление на горива е свързано с ръста на икономиката, а той се забавя заради незаконната търговия с бензин и дизел и с валута.

Повишението на цените доведе до масови протести, а профсъюзите обявиха обща стачка. Освен горива, в Зимбабве липсват и други стоки от първа нобходимост.

След хиперинфлацията и обезценяването на зимбабвийски долар от 2008 година насам основна валута в страната е американския долар. Властите издават електронни облигации, деноминирани в щатски долари, но те нямат обезпечение и стойността им постоянно спада.

Мнангагва беше избран за президент през 2018, след като военните отстраниха дългогодишния лидер на Зимбабве Робърт Мугабе.  

Икономиката на Зимбабве (бивша Родезия) се срина, след като в края на 80-те години на ХХ век властта беше поета от чернокожото мнозинство. Към 2010 година в страната беше отчетена най-голямата инфлация в света, а централната банка започна да печата банкноти с номинал от 100 милиарда зимбабвийски долара, с които не можеше да се купи дори един хляб. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени