Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Куцарова с концерт във Виена

БНР Новини
Снимка: личен архив на Валентина Куцарова

На 4 март в Брамсовата зала на Музикферайн се състоя концерт на виенския ансамбъл „Контрапункти“ под диригентството на Петер Койшниг. Известното българско мецосопрано Валентина Куцарова изпълни „Песента на горския гълъб“ от „песните на Гуре“ на Арнолд Шьонберг. „Песните на Гуре“ e 3-частна оратория за 5 солиста, четец, хор и голям оркестър, една от по-ранните творби на австрийския композитор, в която той демонстрира късноромантичния си стил. Представена за пръв път през 1913 г. вокално-инструменталната пиеса става една от най-често изпълняваните творби-емблеми на композитора. Поезията е от датския автор Йенс Петер Якобсен и по-късно е преведена на немски език.

В основата стои легендата за любовта на крал Ватермар Атегдагс към неговата любима Тове и нейното убийство, организирано от кралица Хелвиг.

Освен тази песен в програмата бяха включени и творби от 20 век: Антон Веберн – „В летния вятър“ за оркестър по стихотворение на Бруно Валд, Клавирно капричио за лява ръка и духов оркестър от Леош Яначек и Дивертименто за струнен оркестър от Бела Барток. Дори за тази специфична програма бароковата зала бе изпълнена с публика, която високо оцени всяко едно изпълнение.

В състава на този ансамбъл участват инструменталисти от виенската филхармония, виенския радиосимфоничен оркестър, виенските симфоници, както и от виенската фолксопера, което само по себе си гарантира високо професионално ниво.

Ето какво разказа нашето мецосопрано Валентина Куцарова, която за пръв път пя под съпровода на ансамбъл „Контрапункти“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени