Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Оркестър без име" остава любим филм на поколения българи

Кадър от филма „Оркестър без име”

Днес ще се върнем в 80-те години на миналия век, за да ви разкажем за любимия на поколения българи филм "Оркестър без име", гледан от над 2 милиона зрители. Лентата е заснета през 1980 и 1981. През 1982 г. е премиерата.

Сюжетът разказва за четирима мъже с различни професии, които музиката събира, а мечтата им е да завладеят престижните сцени. Режисьор на филма е Людмил Кирков, сценарият е на Станислав Стратиев. Ролите са в изпълнение на Георги Мамалев, Павел Поппандов, Филип Трифонов, Велко Кънев, Катерина Евро, Мария Каварджикова. Сценарият е писан специално за тях и затова е решено да останат с истинските си имена. Кастинг е имало единствено за ролята на певицата Рени, спечелен от Катерина Евро.

Според Николай Николаев, който изпълнява ролята на италианеца Джани Леопарди, филмът е толкова успешен заради това, че режисьорът успява да направи от актьорите съавтори на филма. Освен че са добри приятели, Велко, Павел, Филип и Мамалев притежават и чувство за хумор, което няма граници. По време на снимките си правят страхотни номера и въобще целият снимачен процес си е още една много смешна комедия. За актьора Георги Мамалев участието му в "Оркестър без име" е било изключителен късмет за него.

“Оркестър без име” излиза на екран 1982 г. и същата година печели две награди на Съюза на българските филмови дейци: отличието за режисура е връчено на Людмил Кирков, за музика - на Борис Карадимчев. Павел Поппандов твърди, че всички българи зад граница го имат на касета или на дивиди.

През лятото на 1993 г. Станислав Стратиев написва "Оркестър без име 2" - продължение на комедията, в което проследява живота на героите си след 15 години. Но пари за българско кино вече няма и в интервю писателят заявява: “... От днес тръгвам с босилек и менче да търся допълнителни средства". Тъй като и четиримата музиканти са емигранти в Германия, има идея за копродукция и участие на немски пари и актьори.

"Културата днес е като оркестъра на "Титаник", който свири, докато корабът потъва. А когато корабът потъва, последното нещо е грижата за актьорите".

Филмът "Оркестър без име" се помни и с емблематичните песни "Оставаме", в изпълнение на Маргарита Хранова, и "Нашият град" на група "Тангра".

Част от лентата е снимана в град Айтос заради близостта му с Южното Черноморие. Основните снимки са в Слънчев бряг, Черноморец и Дюни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна