Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Немското правителство не вижда нужда от стимулиращи мерки за овладяване на икономическото забавяне

Германското правителство не вижда необходимост от стимулиращ пакет с мерки, който да съживи най-голямата европейска икономика, заяви в понеделник говорителят на германското правителство Щефан Зайбер, цитиран от Ройтерс.

"Имаме много солидна бюджетна политика", посочи Зайбер и допълни: "Ние съчетаваме солидни бюджети с увеличаване на инвестициите и това трябва да даде през следващите години основа за по-голям икономически растеж".

"Бюджетът предвижда значително по-високи инвестиционни разходи, отколкото през предходния законодателен период и с оглед на това не виждаме необходимост от пакет със стимулиращи мерки", отбеляза говорителят на немското правителство.

Изявлението на Щефан Зайбер е в отговор на коментари на депутат-консерватор, който посочи, че коалиционното правителство между десницата и левицата трябва да обмисли стимулиращ пакет, който да обърне посоката на настоящото икономическо забавяне.

На този етап Германия успя да избегне попадането в т.нар. "техническа" рецесия през второто полугодие на 2018-а година, като се очаква БВП на страната да нарасне, макар и слабо, с между 0,2% и 0,3% през първите три месеца на настоящата година, но за цялата 2109-а година да се повиши с едва 0,6% - 0,8% след повишение с 1,5% през 2018-а година и след силна експанзия с 2,2% през 2017-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени