Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ли Къцян: Икономиката на Китай все още е изложена на низходящ натиск

Ли Къцян, премиер на Китай
Снимка: БГНЕС

Икономиката на Китай все още е изправена пред натиск за понижаване и правителството ще се противопостави на това чрез задълбочаване на реформите и намаляване на данъците, съобщи китайска държавна телевизия, цитирайки премиера на страната Ли Къцян.

Китайската икономика нарасна с 6,4% през първото тримесечие, опровергавайки очакванията за по-нататъшно забавяне, тъй като промишленото производство, продажбите на дребно и бизнес инвестициите през март нараснаха с по-бързо от очакваното темпо благодарение на серията стимулиращи мерки, предприети от властите в Пекин.

"Ние осъзнаваме силно, че икономиката на Китай все още е изправена пред натиск за отслабване", посочи Ли Къцян. Според него Китай ще задълбочи реформите, ще намали бюрокрацията и ще приложи широкомащабни данъчни облекчения, за да помогне на компаниите.

Китайската централна банка обаче вероятно ще направи пауза, за да оцени условията, преди да направи по-нататъшни съкращения на минималните задължителни резерви, изисквани от търговските банки, въпреки че склонността ѝ за разхлабване на паричната и лихвена политика ще остане непроменено, съобщава Ройтерс, цитирайки свои неназовани източници.

Икономистите не очакват рязко възстановяване на втората по големина икономика в света, тъй като много частни компании продължават да изпитват трудност с високите разходи за финансиране, докато външното търсене може да отслабне през следващите месеци, тъй като има индикации, че глобалната икономика продължава да губи скорост, допълва Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна