Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бруно льо Мер: Еврото е под заплаха, както никога досега

Европа е изправена и пред "огромен натиск" от страна на САЩ относно иранските канали за търговия

Бруно льо Мер, финансов министър на Франция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският министър на финансите Бруно льо Мер заяви във вторник, че еврото е "под заплаха", както никога досега, поради икономическите рискове, свързани с глобалната търговско война и усилията на някои европейски лидери да сложат край на единната валута на еврозоната.

"Има хора, които като мен смятат, че еврото е под заплаха. То никога не е било толкова застрашено", посочи Льо Мер пред журналисти от дипломатическата преса в Париж, като също така отбеляза "рисковете от надценяване на активите и завръщане към финансовата криза".

Според френския финансов министър Европа е изправена и пред "огромен натиск" от страна на САЩ относно иранските канали за търговия.

Европейските управляващи са изправени пред огромен натиск от страна на Съединените щати да се откажат от предложения от тях канал за търговия с Иран, като те също така няма да се поддадат на отправените от Техеран ултиматуми, заяви Бруно льо Мер, цитиран от Ройтерс.

Великобритания, Франция и Германия, които подписаха т.нар. "ядрено споразумение" от 2015-а година с Иран, заедно със САЩ, Китай и Русия, са решени да покажат, че могат да компенсират оттеглянето на Съединените щати от споразумението през миналата година, като защитят търговията и в същото време попречат на Техеран да разработва ядрено оръжие.

Ройтерс напомня, че като част от тези усилия, ЕС се опитва да създаде специален канал за търговия с Техеран, известен като INSTEX, който ще се занимава основно с търговия с храни, лекарства и медицински пособия, но подобен канал продължава да изпитва проблеми да се превърне в работещ.

"Да, има американски натиск. Натискът е силен, много силен и много директен по този въпрос", заяви пред репортери в Париж френският финансов министър. "Налице е натиск върху политическите официални представители, администрацията и върху всички, които са въвлечени в тази тема".

Напрежението между Вашингтон и Техеран ескалира през настоящия месец. САЩ искат техните европейски съюзници да застанат зад американската политика за оказване на максимален натиск върху Иран чрез санкции, които да го принудят към нови преговори за по-широко споразумение за контрол над въоръженията. В същото време Иран обвинява европейците, че не правят достатъчно, за да спасят ядрената сделка от 2015-а година.

В тази връзка Бруно льо Мер заяви, че, както натискът от страна на САЩ, така и ежедневните заплахи от страна на Иран да се оттегли от споразумението, затрудняват преговорите за създаване на подобен търговски канал. "Иран постоянно заплашва да наруши споразумението и това не улеснява възможността за търговия", отбеляза той.

По-рано този месец Иран предупреди европейските властимащи, че може да се откаже от ключови части на ядрената сделка след 60 дни, ако до тогава износът на ирански петрол не се увеличи драстично.

"Не мисля, че Европа ще се подаде на подобен ултиматум“, посочи Бруно льо Мер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна