Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо повишение на европейските акции от вчерашните тримесечни дъна

В четвъртък европейските борси се оцветиха в зелено, парирайки малка част от техните солидни загуби през предходните дни на търговия, но инвеститорите продължават да са притесняват от ескалиралото в последно време търговско напрежение между САЩ - Китай и влиянието му върху глобалния икономически растеж.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,35%, след като в сряда се понижи с цели 1,4% към тримесечно дъно. Това представлява първо негово нарастване от три сесии на търговия насам. Този водещ европейски индекс нарасна с около 10% от началото на годината досега, но поредица от сътресения, свързани най-вече с търговското напрежение между Пекин и Вашингтон и потенциалното му негативно въздействие върху глобалния икономически растеж, провокираха спад на европейските акции с близо 5% само в рамките на настоящия месец.

Подкрепа за днешното предпазливо повишение оказва позитивното представяне на сектора на европейските медийни компании с оглед на силен ръст на акциите на германското издателство за дигитална литература Axel Springer и на акциите на британския вестник Daily Mail.

Акциите на Axel Springer SE поскъпват с 8%, след като най-голямото европейски дигитално издателство, притежаващо и мултимедийни новинарски марки като Bild, Die Welt и Fakt, обяви, че води преговори с частната компания KKR, която иска да вземе участие в медийната групировка.

Акциите на Daily Mail пък поскъпват с 8,6%, след като водещата британска медия отчете по-добро от очакваното увеличение с 19% на коригираната печалба преди данъци през първото полугодие и потвърди прогнозите си за цялата финансова година.

Германският фондов индекс DAX 30 се повишава с 0,3%, френският CAC 40 - с 0,29% и британският FTSE100 - с 0,4%, като и трите индекса парират малка част от техните вчерашни понижения съответно с 1,65, с 1,7% и с 1,2%.

Италианският индекс MIB се колебае около вчерашното ниво на затваряне, когато той се понижи с 1,3%.

Търговията в четвъртък е по-вяла и по-неликвидна от обичайното с оглед на факта, че са затворени пазарите в Швейцария, Дания, Швеция, Австрия за католическия празник Възнесение Христово.

Въпреки днешното предпазливо позитивно поведение на борсите на стария континент, инвеститорите продължават да се притесняват от ескалацията на търговския спор между САЩ и Китай и негово отражения върху световната икономика.

В същото време нараства и политическите рискове в Европа - подновените бюджетни спорове между ЕС и Италия, предстоящите предсрочни избори в Гърция и Австрия и оставащия в сила хаос във Великобритания по отношение на Брекзит, който вече включва и избор на нов британски премиер през това лято.

Предпазливо повишение бележат и фючърсите на американските фондови индекси, като тези на DJIA нарастват с 0,2%, на S&P500 - с 0,28% и на Nasdaq100 - с 0,29%. Снощи и трите водещи индекси приключиха търговията на Уолстрийт със загуби съответно от 0,87%, от 0,69% и от 0,79%.

Днес вниманието на инвеститорите се насочва към втората оценка на Търговския департамент на САЩ за растежа на американския БВП през първото тримесечие. Очакванията са за слаба низходяща ревизия до икономически растеж от 3,0% след изненадващо силната експресна оценка за растеж на БВП на САЩ с 3,2% през периода януари - март.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна