Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо светят зъбите на морския дракон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учени от университета в Калифорния разгадаха загадката на дълбоководния морски дракон, приличащ на същество от филм на ужасите, с набор от съвършено прозрачни зъби, съобщава агенция "Ройтерс".

Екипът на Марк Андре Мейерс изследвал екземпляри от вида Aristostomias scintillans и установил, че техните зъби са съставени от същия базов материал, като човешките. Но той е бил реорганизиран по един невероятен начин. Изследваните риби били уловени на дълбочина около 1000 метра в тихоокеанското крайбрежие на Калифорния.

Тези морски обитатели с формата на молив достигат дължина до 25 сантиметра. Но малките им размери не трябва да ни заблуждават - те се държат в дълбините като истински морски чудовища. Малко наподобяват на змиорки и имат под челюстта си биолуминисцентен израстък, с който примамват плячката си в тъмното.

Дългите остри зъби на рибата са несъразмерни за тялото й. Главата на рибата прилича на съществата от филма "Пришълец". Прозрачните зъби на този морски дракон са съставени като нашите от външен слой емайл и вътрешен плътен слой дентин. Но има една уловка. Емайлът е съставен от нанокристали, инкрустирани в структурата на зъба. А дентинът е на основата на нанофибри на протеина колаген, обвит с кристали от минерала хидроксиапатит, срещан в костите и зъбите.

Този строеж позволява и най-малката светлина да не може да се отразява от повърхността на зъбите на хищника, а да преминава през тях. Така драконът става напълно невидим за плячката си, като изключим фосфоресцираща примамка. Устата на рибата става невидима и плячката по-лесно попада в нея.

По-рано учените си мислеха, че зъбите на този морски дракон са съставени от различна, непозната материя. Оказва се, че структурата им е като на човешките, но е организирана по един малко по-различен начин. Екипът твърди, че със същите тухлички Aristostomias scintillans е изградил една по-различна къщичка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени