Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на мексиканското песо и подем на световните борси след избягване на тарифната война САЩ-Мексико

В понеделник мексиканското песо поскъпва с над 2% спрямо щатския долар като реакция на новината през уикенда, че САЩ и Мексико са успели да постигнат миграционно споразумение, което накара Доналд Тръмп да отмени планираното за днес облагане с мито от 5% на целия внос от южната съседка на Съединените щати.

Мексиканската валута поскъпва с 2,15% към 19,20 песо за един щатски долар, заличавайки рязката си обезценка през последните десетина дни, която беше факт, след като в края на май Доналд Тръмп обяви, че от 10-и юни ще започне ежемесечно да увеличава митата за вноса на мексикански стоки с по 5%, докато тарифите е достигнат 25%, или докато Мексико не намали значително незаконния приток на чужденци в САЩ през южната американска граница.

Заплахата от тарифна война с Мексико доведе до рязко поевтиняване на песото, като в началото на юни то достигна 10-годишно дъно около 19,88 песо за един щатски долар, преди да възстанови загубите си в рамките на днешната търговия, връщайки се обратно към и малко под 19,20 нивото.

Дори само временното предотвратяване на тарифна война между САЩ и Мексико се отразява позитивно на инвеститорския риск-апетит и на глобалните капиталови пазари.

Азиатските пазари на акции приключиха търговията в понеделник с добри повишения, като японският индекс Nikkei нарасна с 1,2%, китайският Shanghai Composite - с 0,86%, индексът Hang Sang - с 2,27%, а южнокорейският Kospi - с 1,31%.

Европейските борси също се оцветиха в зелено в началото на търговията, като общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,22%, френският индекс CAC 40 - с 0,3%, италианският MIB - с 0,15%, испанският Ibex-35 - с 0,27% и британският FTSE100 - с 0,56%. Борсата във Франкфурт остава затворена с оглед на днешния официален католически празник в Германия - Петдесетница.

Американските фондови фючърси също нарастват предпазливо преди началото на днешната търговия на Уолстрийт, като фючърсите на DJIA се повишават с 0,32%, на S&P500 - с 0,3% и на Nasdaq100 - с 0,33%.

В петък DJIA нарасна с 1,02%, широкият индекс S&P500 - с 1,05%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,66%. В рамките на изминалата седмица DJIA се повиши с 4,7%, а S&P500 - с 4,4%, като и двата индекса отбелязаха най-доброто си представяне от ноември 2018-а година. Индексът Nasdaq пък отчете най-добро седмично повишение от края на 2018-а година, нараствайки с 3,9 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна