Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ: Брекзит без сделка ще представлява голям икономически шок

Не е изключено при такъв сценарий да има нулеви лихви и нови "количествени улеснения"

Напускането на Европейския съюз на 31-ви октомври без каквато и да било преходна сделка ще бъде голям икономически шок за Обединеното кралство за разлика от продължаването на солидния ръст на реалните доходи в случай на контролирано оттегляне, като при такъв сценарий бизнесът няма да успее да се подготви за дългосрочните негативни последствия, заяви във вторник членът на Английската централна банка -  Майкъл Сондърс.

"Брекзит без сделка вероятно ще има значителен неблагоприятен ефект върху дългосрочните перспективи за растеж на Великобритания поради намалената отвореност към международната търговия както на стоки, така и на услуги", посочи Сондърс в писмено изявление пред британския парламент.

По време на изслушване за повторното му назначаване в Комитета по паричната политика на АЦБ, Майкъл Сондърс заяви, че "искрено" вярва, че лихвените проценти могат да бъдат променени в една или друга посока при сценарий на Брекзит без сделка, с оглед на рисковете, че по-слаба британска лира и голям шок при капацитета на доставка във Великобритания ще повишават инфлацията.

Той цитира и напрежението в световната търговия и изрази мнението, че централните банкери могат да увеличат покупките на активи, известни още като "количествено улеснение", и да намалят лихвите до нулата. Майкъл Сондърс обаче подчерта, че той е против отрицателните лихвени ставки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени