Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешният министър: Интелектуалното пиратство е сериозен проблем у нас

Вътрешният министър Младен Маринов
Снимка: БГНЕС

Престъпната схема с кабелното пиратство, което разследват българските власти заедно с Европол, може да върне България в т.нар. „черен списък“ за защита на интелектуалната собственост, известен като „Специалнен списък 301“ на Съединените щати, откъдето страната ни беше изключена през май миналата година. Това опасение изрази пред журналисти в Народното събрание министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

„Интелектуалното пиратство за България е един сериозен проблем. Знаете, че на този етап, в следствие на предприеманите мерки сме извън т.нар. наказателен списък 301 на САЩ по отношение на борба с пиратството. Имаме притеснения, че ако не продължим ефективните мерки срещу този вид престъпна дейност, е възможно пак да бъдем включени в този списък. Това пряко влияе върху всички останали процедури, свързани с облекчаване на визовия режим. Това слага много лош имидж на държавата в световен мащаб“ каза министърът.

Вътрешният министър Младен Маринов коментира, че е трудно да се определи периода,  за който разследваният кабелен оператор е нарушавал авторските права, не стана ясно и дали става въпрос за престъпна група.

Той подчерта, че МВР не би следвало да носи отговорност заради спрените доставки на интернет и телевизия за хиляди граждани в страната и изрази разбиране към  засегнатите граждани от полицейската акция.

„Тези хора наистина изпитват неудобство, но проблемът е на този, който събира пари, за да предоставя незаконна услуга. Вината не е в нас. Спирането на излъчването е в следствие на предприети процесуално-следствени действия за изземване на доказателства, фиксиране на доказателства, а това включва и изземване на апаратура, която в процеса на разследването да докаже нашите твърдения“, каза Младен Маринов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!