Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на инвеститорските нагласи в Германия и в еврозоната през юли

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика през следващите месеци се влошиха рязко през юли до 9-месечно дъно с оглед на оставащия нерешен търговски спор между САЩ и Китай и ескалиращото геополитическо напрежение с Иран, показва последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се понижи през юли до -24,5 пункта от -21,1 пункта през юни при очаквания за по-скромно понижение към -22,0 пункта.

По този начин индексът остава далеч под осредненото си дългосрочно ниво от 21,8 пункта и достигна най-ниско ниво от октомври 2018-а година насам.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, се понижи през юли с 8,9 пункта до -1,1 пункта от 7,8 пункта през юни и при очаквания за доста по-скромно понижение към 5,0 пункта. Това е най-слабото ниво на индекса от юни 2010-а година.

                                                           Zew индекс на икономическите нагласи в Германия


Президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах отбеляза, че песимизмът сред германските инвеститорите се дължи до голяма степен на продължаващото намаляване на постъпващите поръчки в индустрията. По-рано този месец немската статистика Destatis отчете солиден спад на индустриалните поръчки през май, като в същото време управляващите в Берлин  предупредиха, че промишлеността ще остане слаба и през следващите месеци.

"Продължаващата негативна тенденция в постъпващите поръчки в германската индустрия вероятно ще засилят песимистичните настроения на експертите на финансовите пазари. Понастоящем не се вижда трайно ограничаване на факторите, които причиняват несигурност в експортно-ориентираните сектори на германската икономика. Изглежда, че конфликтът с Иран се засилва, а продължаващият търговски спор между САЩ и Китай е в тежест не само за китайското икономическо развитие. Освен това не се отбеляза забележим напредък по отношение на това как ще изглежда точно Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС с или без сделка)", коментира Ахим Вамбах резултатите от последното проучване.

Според последното проучване на института Zew прогнозите на експертите на финансовите пазари относно икономическото развитие в цялата еврозона бележат по-сдържано влошаване, като съответният индекс на бъдещите очаквания се понижи през юли до -20,3 пункта от -20,2 пункта през юни, докато индикаторът за текущата икономическа ситуация в региона се понижи с 6,9 пункта до ниво от -10,6 пункта.

Слабото Zew проучване за Германия е в синхрон с изразените преди време притеснения на Бундесбанк, че водещата европейска икономика може да се свие през второто тримесечие на годината, както и с предупреждението на икономическото министерство за по-слаб растеж през периода април - юни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна