Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови пожари в Гърция, евакуирани са две села и манастир

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици пожарникари се борят с три горски пожара в Гърция, а в две села се извършва евакуация на населението, след като огънят обхвана борови гори в природен резерват на остров Евбея на север от Атина, предаде "Асошиейтед прес".

Над 220 огнеборци се опитват да овладеят пожара на острова с помощта на шест самолета и шест хеликоптера, които разпръскват вода от въздуха. Още един хеликоптер беше изпортен, за да координира въздушната операция, тъй като достъпът по суша до боровата гора е труден.

В. "Катимерини" съобщи по-рано, че местен манастир е бил евакуиран заради пожара, а жителите на три села са предупредени да бъдат в готовност за евакуация.

Димът достигна и до столицата Атина, а службата за гражданска защита на Гърция предупреди възрастните хора, децата и жителите с хронични дихателни и сърдечно-съдови проблеми от засегнатите райони да стоят на закрито.

Десетки други пожарникари, два самолета и един хеликоптер се опитват да потушат друг горски пожар на северния остров Тасос. Трети пожар е обхванал храсталаци и изсъхнала растителност близо до Тива, северозападно от Атина.

Горските пожари са често срещано явление в Гърция по време на горещото и сухо лято. Миналата година над 100 души загинаха, когато бързо разрастващ се горски пожар пламна в крайморски район североизточно от Атина.

Властите често предупреждават населението да се избягват дейности на открито, които биха могли да доведат до пожари, като горене на сухи треви, палене на лагерни огньове и барбекюта, заваряване и други. Паркове и горски зони биват затваряни за посетители в периодите, когато има висок риск от пожари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна