Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на Уолстрийт след подновени притеснения за търговската сделка с Китай

Пазарите на акции на Уолстрийт се намират под натиск от продажби след подновени притеснения относно търговската сделка САЩ-Китай и след гласуваната от Камарата на представители резолюция за публичност на процедурата по импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

И трите водещи американски фондови индекса се понижават въпреки оповестените късно снощи силните финансови отчети на технологичните гиганти Apple и Facebook и решението на Фед да намали основната лихва за трети път тази година.

Повод за подновените опасения около търговските преговори на Вашингтон с Пекин даде днешна информация на агенция Блумбърг, според която китайски официални лица изразяват съмнение дали е възможно да се постигне всеобхватна търговска сделка със САЩ. Инвеститорите сякаш игнорират изказване на Тръмп, че двете водещи световни икономики ще обявят в скоро време нов място, където да бъде подписана "първа фаза" от търговската сделка, след като Чили отмени планираната за ноември среща на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Около два час преди края на търговията на Уолстрийт индексът на сините чипове DJIA се понижава с близо 250 пункта (с 0,89%), а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,48%.

Широкият индекс S&P500 пък се понижава с 0,65%, след като в сряда достигна нов рекорден връх на затваряне от 3046,77 пункта.

Индустриалните компании, които са доста чувствителни от новите, свързани с търговските преговори с Китай, бележат най-солидно понижение, като подиндекса на S&P500 за индустриалния сектор (SPLRCI) се понижава с 1,4%.

Philadelphia Semiconductor index пък се понижава с 1,15%, тъй като и компаниите за полупроводникова техника, влизащи в него, също реагират негативно на непотвърдената информация на Блумбърг.

В същото време акциите на Apple поскъпват с 1,85%, а на Facebook - с малко над 2%, след като снощи и двете водещи технологични компании отчетоха по-силни от очакваното печалби и приходи през последното тримесечие.

Акциите на Fiat Chrysler Automobiles, търгувани на Нюйоркската фондова борса, пък нараства с 2,17% след потвърдената по-рано днес новина за нейното сливане в френския автомобилостроител Reugeot.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна