Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на "Фиат", но при силен спад на акциите на "Пежо" след плана за обединение

Акциите на "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler Automobiles) поскъпват силно, докато тези на "Пежо" (Peugeot) поевтиняват драматично на европейските фондови борси след новината за обединяване на двете автомобилни компании.

Акциите на Fiat Chrysler (FCA) нарастват с 8,6% на борсата в Милано, докато акциите на Peugeot (PSA) се сриват с близо 12% на парижката борса, след като двете компании обявиха, че тяхното сливане ще стане при равни дялове 50 на 50, но акционерите на FCA  също така ще получат специален дивидент в размер на 5,5 млрд. евро, докато "Пежо" ще разпредели своя дял от 46% в доставчика на автомобилни части Faurecia на своите акционери. Акциите на компанията Faurecia поевтиняват с 2,5 на сто.

Анализатори от финансова компания Jefferies Group смятат, че PSA ще плати премия от 32%, за да поеме контрола над FCA, като в същото време акционерите на френската автомобилна компания поемат и по-голям пазарен риск.

На новината за сливането на двете компании реагират негативно и акциите на другия френски конкурент Renault, като те поевтиняват в четвъртък с 3,4%, имайки предвид провалените в началото на лятото опити за неговото сливане с Fiat  Chrysler.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени