Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Китай не е нашият проблем, но Федералният резерв е

Доналд Тръмп. президент на САЩ

Съединените щати трябва да имат по-ниски лихвени проценти от Япония или Германия, но Федералният резерв ги поставя в "конкурентно неблагоприятно положение", заяви в четвъртък американският президент Доналд Тръмп. Той добави, че основният проблем за САЩ е централната банка, а не търговските отношения с Китай.

"Хората са много разочаровани от Джей Пауъл и от Федералния резерв. Фед предприе погрешна политика, като те дори затегнаха (повишиха) лихвите в началото. Доларът и лихвите нараняват нашите производители. Трябва да имаме по-ниски лихви от Германия, Япония и всички останали. Сега сме най-голямата и най-силна страна, но Фед ни поставя в конкурентно неблагоприятно положение", написа той в Туитър и заключи: "Китай не е нашият проблем, но Федералният резерв е! Така или иначе ще спечелим".

Новата вербална атака на Тръмп спрямо централната банка идва само ден, след като в сряда Фед реши да намали лихвените проценти с нови 25 базисни пункта до диапазона 1,50% -1,75%.

По-рано днес Тръмп написа в Туитър, че "Китай и САЩ работят върху избора на ново място за подписване на "първа фаза" от търговското споразумение, която е около 60% от общата сделка, след като срещата на лидерите от Азиатско-тихоокеанското икономически сътрудничество (АТИС) в Чили беше отменена.  Новото местоположение ще бъде обявено скоро. Президентът Си и президентът Тръмп ще подпишат!".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна