Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите в Ирак продължават с нова сила

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антиправителствените протести в Ирак ескалират. Демонстранти подпалиха пожари и блокираха важни пътища в столицата Багдад и в редица градове в южната част на страната.

Протестната вълна се разрасна, след като антиправителствените демонстрации получиха подкрепата на редица профсъюзи - на учителите, инженерите, лекарите и адвокатите. В столицата Багдад младежи блокираха трафика по основните пътища в първия работен ден за мюсюлманите. Ученици организираха седяща стачка в училищата, а националният профсъюз на учителите удължи протеста, който започна миналата седмица.

Правителството предложи редица реформи срещу безработицата, за увеличаване на социалните придобивки, както и предсрочни избори след приемането на нов изборен кодекс. Обещанията не повлияха на демонстрантите, които искат пълна подмяна на политическата класа.

Протести има и в град Насирия, училища и правителствени сгради са затворени в редица градове в южната част на Ирак. В богатия на петрол пристанищен град Басра държавните училища са затворени за първи път, откакто протестната вълна започна. Демонстранти продължават да блокират и магистралата, водеща до пристанището Ум Каср - основният хъб за внос на храни, медикаменти и други стоки в Ирак.

Протестите избухнаха на 1 октомври заради повсеместната корупция и безработицата в Ирак.
 
"Искаме си правата, защото нямаме никакви, нямаме и работа. Привилегиите не са само за политическите партии."

По времето на Саддам Хюсеин протестите бяха забранени, а след свалянето му от власт политическите партии бяха единствените, които успяваха да съберат голям брой хора на улицата. Според анализатори протестната вълна сега показва, че иракското гражданско общество се събужда след десетилетия на авторитарно управление. Всичко това обаче е съпроводено и с много жертви - над 250 души загинаха, повечето от тях демонстранти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!