Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три големи ливански партии са се разбрали за новия премиер на страната

| обновено на 15.11.19 в 12:57
Мохамад Сафади
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три големи партии в Ливан са се споразумели да предложат бившия финансов министър Мохамад Сафади за премиер на новото правителство, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.

Споразумението е било постигнато в четвъртък на среща между подалия оставка премиер Саад Харири, който е водещият сунитски политик в Ливан и високопоставени представители на шиитските групи "Амал" и "Хизбула".

Саад Харири подаде оставка на 29 октомври след безпрецедентни протести в цялата страна, започнали в средата на септември. Недоволството избухна заради предложения за нови данъци, но бързо прерасна в призиви за оставка на кабинета и отстраняване на целия политически елит, управлявал Ливан от края на гражданската война от 1975 - 1990 г.

Мохамад Сафади е известен бизнесмен и член на парламента от северния град Триполи. Той е бил министър на финансите от 2011 до 2014 г. Преди това два пъти е заемал поста на министър на икономиката и търговията.

Ливански демонстранти, които настояват за радикална реформа, обаче реагираха с гняв на новината, че именно Сафади е номиниран. Негови критици смятат, че 75-годишният бизнесмен и политик е едно от лицата на „провалената политическа система“.

Поради това и протестиращите в родния град на Сафади Триполи не закъсняха да отхвърлят номинацията, която смятат за провокация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна