Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Малцинство", което по конституция го няма, си има свой печатен орган

Изглед от Благоевград
Снимка: БТА

Вчера вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов изпрати сигнал до главния прокурор за поредните опити за създаване и легитимиране на македонско малцинство в България чрез две неправителствени организации, регистрирани през последните месеци в Благоевград. Според лидера на ВМРО в техните устави са заложени цели и задачи, които се припокриват със забранената през 2000 г. антибългарска партия „ОМО Илинден-Пирин“, както и че нейни лидери са сред учредителите на двете сдружения. 

Така стана ясно, че прокуратурата и полицията са предприели действия с разпити и призовки седмица преди подаването на сигнала до главния прокурор. На фона на тревогата за продължаваща антидържавна дейност и опити за създаване на македонско малцинство, разследването разкрива, че без никакъв проблем вече тридесет години в Благоевград продължава да се издава и македонисткият вестник "Народна воля":

Двете неправителствени организации  - „ Антични македонци“ и „Сдружение за защита на основните индивидуални човешки права“ са регистрирани в края на август и септември, но не в съда, а по новите правила в Търговския регистър, за който вече отговаря Агенцията по вписванията. Едното от тях се открива и в социалните мрежи. Там е публикуван материал от македонската преса:

„Полициjата влезе во домовите на членовите на новото македонско друштво во Бугариjа. Сите основачи на новото Граѓанско друштво за заштита на основни индивидуални човекови права во Бугарија, кое главно се занимава со правата на македонското малцинство во оваа земја, вчера биле посетени од бугарската полиција, по налог од обвинителството, и биле распрашувани за работата на ова здружение". 

Това "вчера" се оказва миналата седмица, твърди в материала главният редактор на вестник „Народна воля“ Георги Христов, който е сред учредителите на едно от сдруженията.

На въпрос на "Хоризонт" колко хора от региона се определят като македонци и има ли връзка между забранената партия "ОМО Илинден" и двете новорегистрирани сдружения, Георги Христов отговори уклончиво, а на въпрос защо е убеден, че има македонско малцинство в България, Георги Христов сам се опроверга.

Странно е и нещо друго в цялата ситуация около сезирането на държавното обвинение за антидържавна македонистка дейност. Фактът, че това "малцинство", което по конституция го няма, си има свой печатен орган. 

Репортаж на Кети Тренчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени