Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на световните борси след подписания от Тръмп закон в подкрепа на протестиращите в Хонконг

В четвъртък азиатските и европейските фондови борси се оцветиха в червено на фона на подновени инвеститорски притеснения относно хода на търговските преговори между САЩ и Китай, след като президентът Тръмп подписа указ за законопроекта на Конгреса в подкрепа на човешките права в Хонконг.

Китай реагира гневно решението на Тръмп и заплаши, че ще предприеме ответни мерки, но без да стане ясно точно какви.

Това даде повод за съмнения относно скорошно успешно постигане на търговска сделка между Вашингтон и Пекин, въпреки че на този етап няма индикации, че американското законодателство по отношение на човешките права в Хонконг ще торпилира "първата фаза" от едно по-всеобхватно търговско споразумение.

Основните азиатски борси приключиха днешната търговия с понижения, като китайският индекс Shanghai Composite загуби 0,47% от стойността си, индексът Hang Seng се понижи с 0,22%, японският Nikkei - с 0,12%, а южнокорейският Kospi - с 0,43%.

Европейските пазари на акции също се оцветиха в червено при старта на днешната търговия, като общият индекс Stoxx Europ 600 се понижава с 0,25% към 408,80 пункта, отстъпвайки от вчерашния 4-годишен връх около 410,39 пункта - непосредствено под рекордното ниво около 415,00 пункта от април 2015-а година.

Немският фондов индекс DAX30 се понижава с 0,34%, френският CAC40 - с 0,29%, британският FTSE100 - с 0,53% и  италианският  MIB - с 0,34%.

Подновените притеснения относно успешно приключване на търговските преговори САЩ-Китай се отразяват най-негативно на акциите на европейските компании, които са зависими от отношенията между двете водещи световни икономики, като тези от автомобилния и от технологичния сектори. Индексът на европейските автомобилни компании SXAP се понижава с 0,5%, а технологичният индекс SX8P - с 0,45%, тъй като влизащите в тях фирми имат и едни от най-големите бизнес експозиции на китайските пазари.

Акциите на немските автомобилни компании Volkswagen и Daimler поевтиняват съответно с 0,71% и с 0,46%, а тези на компанията за бизнес софтуер SAP - с 0,54%.

Силен спад с над 3% бележат акциите на френската компания за алкохолни напитки (коняк и ликьор) Rémy Cointreau, след като тя представи по-слаби от прогнозите резултати за печалбите и продажбите през шестте месеца до края на септември, обвинявайки частично за това протестите в Хонконг.

Фючърсите на трите основни американски фондови индекси също се понижават на извънборсовата търговия, въпреки че в четвъртък официалните пазари на акции на Уолстрийт няма да работят заради Деня на благодарността в САЩ, а утре (т.нар. "черен петък") - на намалено работно време.

Фючърсите на DJIA се понижават с близо 100 пункта (спад с 0,34%), на S&P500 - с 0,29% и на Nasdaq100 - с 0,3%, след като по време на вчерашната търговия на Уолстрийт те удариха поредни рекордни върхове.

Индексът на сините чипове затвори в сряда с повишение от 0,15% до нов исторически връх от 28 164 пункта, широкият индекс S&P500 - с 0,42% до пореден рекорден връх от 3 153,63 пункта, а технологичният Nasdaq Composite - с 0,66% до рекорден връх от 8 705,18 пункта. Вчерашното поредно възходящо движение на американските фондови борси беше подкрепено от позитивни икономически данни от САЩ (най-вече тези за растежа на БВП през третото тримесечие) и от продължаващите (по това време) инвеститорски надежди за скорошна търговска сделка с Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени