Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет Dubioza (и не само) заповеди

"Дубиоза Колектив" на Женския пазар в София
Снимка: Ани Петрова

Часове преди да избухнат в столичната зала „Арена Армеец“, „Изотопия“ ви среща с момчетата от „Дубиоза Колектив“ в естествената им среда – по време на изпълнение, сред фенове, които знаят текстовете им наизуст, и други, които са се оказали на събитието случайно, но пък не съжаляват. Така беше и наскоро на Женския пазар, когато групата от Босна и Херцеговина изнесе микроконцерт и представи нулевата си ракия. Оттам се завърнахме без водната иновация, но пък с три зелки и 10 „Дубиоза“ (и не само) заповеди. Ето ги:

1. Концерт на „Дубиоза“ = „Като за обедна почивка е много добре“.

2. „Дубиоза“ действа благотворно на търговията, макар че на пазара има и хора, които продават от десетилетия и си имат особено редовни клиенти.

3. Вдъхновената българска „Дубиоза“ фенка може да подскочи 1 милион пъти на концерт на групата. Толкова много подскоци водят автоматично до Рая (в музиката) .

4. От бебе до баба – „Дубиоза“ имат всякакви слушатели, най-вероятно защото могат да ви разтопят като изпеят песен на Тодор Колев на български и се обяснят в любов на София.


5. Перфектната ракия трябва да е между 50 и 55 градуса, чиста, но не я пиете, ако ще карате или ще правите репортаж. На пазара има привърженици и на нулевата ракия, и фенове на селското или на босненското мохито. Ексклузивната рецепта: мента от местното дере, лимони от селския магазин, бяла захар, защото кафявата е в недостатък в ненаселените райони, където е добре да се пие селско мохито, и – разбира се - евтин бял ром.

6. Ако след предишната заповед сте опрели до зелевия сок – още една рецепта. И никакво доверие на Фейсбук, когато става въпрос за бидоните в мазето и свещенодействието на претакането! Зелето се слага с кочана надолу. На десет литра вода се слагат 400 грама сол. А пловдивското зеле е екстра. Доказано с изгризването на трите зелки лично от екипа на „Изотопия“.

7. Политолози и синдикалисти, които се кефят на „Дубиоза“, не пеят нецензурни текстове, защото не знаят кой записва. Е, ние знаем.

8. Проблемите на Балканите все са еднакви. Затова нямаме нужда от преводач.


9. Оставете ракията. В тази музика има разказ за демокрацията и солидарността, опит да се доближим едни до други. Разговор като хора с хора, най-естественият, който можем и трябва да водим. Той всъщност никак не е труден.

10. Група със социални послания като „Дубиоза Колектив“ липсва на българската сцена. Затова си ги пускаме редовно.

И на Женския пазар със сигурност вече ще ги слушат по-често. А вие слушайте репортажа в звуковия файл.

Снимки: Ани Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна