Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анка Йоана Йонеску е определена за нов шеф на ЕБВР за България

Анка Йоана Йонеску е назначена за нов директор на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за България и ще поеме ролята си в София на 16 декември 2019 година. Тя ще замени на този пост Лариса Манастирли, съобщава сайтът на ЕБВР.

Г-жа Йонеску ще ръководи операциите на ЕБВР в България и ще управлява финансов портфейл от близо 1 милиард евро.

Банката е един от най-големите институционални инвеститори в България и досега е инвестирала близо 3,9 млрд. евро в 253 проекта в страната, мнозинстовото от тях в частния сектор.

В България ЕБВР се фокусира върху повишаване на конкурентоспособността на частния сектор, засилване на посредничеството на финансовия сектор и намаляване на инфраструктурната пропаст.

По повод назначението г-жа Йонеску каза: "За мен е чест да поема тази нова роля, тъй като икономиката на България расте енергично, а стабилните фискални политики се признават чрез повишения на кредитен рейтинг на страната. ЕБВР ще надгради макроикономическите развитие на България и нейното интегриране във финансовата структура на ЕС. Ще продължим да предоставяме финансиране и консултации за успешни местни компании, банки и инфраструктурни проекти, като същевременно ще подкрепяме властите в разработването на политики, които допълнително дават тласък на страната към устойчива пазарна икономика, като по този начин ще ускорим конвергенцията на доходите".

През последните шест години Анка Йоана Йонеску беше директор на ЕБВР за Северна Македония със седалище в Скопие, като между 2017 и 2018 година тя също така беше в ролята на временно изпълняващ длъжността ръководител за Косово. Румънка по произход, тя се присъедини към ЕБВР през 2011 година като старши банкер със седалище в Букурещ.

Преди това г-жа Йонеску беше директор в частен инвестиционен фонд в продължение на десет години с акцент върху Централна и Югоизточна Европа, включително и България. През този период тя ръководи създаването на фондови операции и многобройни инвестиции, участвайки в ръководството на сектори, включително енергетика, телекомуникации, недвижими имоти и промишлено производство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна