Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-слаб растеж на британските потребителски кредити от 2014 година

Потребителските кредити в Обединеното кралство нараснаха през миналия ноември с най-бавни темпове от 2014 година насам, а одобренията за жилищни ипотеки се увеличиха незначително, показват ежемесечни данни на Английската централна банка.

Допълнителните кредити, взети от британските потребители с цел закупуване на стоки и услуги, са спаднали през ноември с 600 млн. паунда, като това са най-слабите данни от шест години насам.

В резултат на това годишният ръст на потребителските кредити се е забавил през ноември до 5,7% от 6,1% през октомври. По-бавен растеж беше отчетен за последно през юни 2014-а година, отчита АЦБ.

Броят на одобренията за жилищни ипотеки нарасна през ноември до 64 994 от 64 662 през ноември. Нетните ипотечни заеми намаляха незначително през ноември до 4,1 млрд. британски лири, докато годишният им темп на растеж остана на ниво от 3,3 на сто.

Данните на АЦБ също така показват, че през ноември 2019-а година британските фирми са взели заеми за 900 млн. паунда от банки и от други финансови институции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени