Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли успех новата коалиция в Австрия

Коалиционните партньори Себастиан Курц и Вернер Коглер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрия посрещна новата 2020 година с нов кабинет, в който управлението на страната ще осъществяват заедно консервативната Народна партия и Зелените. Две партии с малко пресечни точки, но въпреки това те успяха да постигнат споразумение за съставяне на коалиционно правителство - 100 дни след предсрочните парламентарни избори заради „Аферата Ибиса“, довела до оставката на кабинета на консерваторите с крайната десница.

Първото правителство на Австрия на федерално ниво, съставено от консерватори и Зелени се очаква да встъпи в длъжност идната седмица, след като коалиционният договор бъде одобрен от конгреса на Зелените.

„Дързък експеримент“ и „политическа авантюра “ - това бяха част от определенията, които бяха дадени на новата коалиция, наречена и безпрецедентна. Очакванията от работата ѝ коментира в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ журналистката от БНР Весела Владкова, която следи процесите в Австрия.

Весела Владкова

Според нея много по-различно правителство поема властта във Виена, не на последно място, защото изходът от предсрочните парламентарни избори просто не позволява друга комбинация: „Курц на практика нямаше друга алтернатива, защото след „Аферата Ибиса“ крайната десница е в много сериозна криза“.

„Друг вариант бе традиционна за Австрия голяма коалиция със социалдемократите, които са в много лошо състояние и с лош изборен резултат“, отбеляза Весела Владкова.

Тя подчерта, че бъдещото управление на страната ще бъде по-трудно за Зелените – от една страна, защото резултатът от изборите бе добър и за двете партии, но по-добър за Курц, отколкото за „зеления“ лидер Вернер Коглер.

„Освен това има неписано правило, че по-малкият партньор в коалиционно правителство общо взето губи доверието, така че за Зелените тази стъпка наистина е много рискована“, посочи журналистката.

И допълни, че австрийската коалиция може да послужи като „лабораторен опит“ за други държави, в които зелени партии имат силни позиции, но досега не са влизали с масирана подкрепа след избори в Германия.

Една от тези страни може да е Германия, но не само тя.

Коментара на Весела Владкова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна