Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици с идеи към работещ бизнес

Снимка: Pexels

Този уикенд тийнейджъри ще се съберат в София Тех Парк във връзка с инициатива на „Тийноватор“. Тя е част от международна мрежа, адаптирана за българските училища. Проектът е фокусиран върху стимулиране на креативното мислене на ученици, както и върху разкриване на предприемаческите им умения. Ученици от 10-и и 11-и клас търсиха и миналата година решения на ежедневни проблеми и въпроси, които ги вълнуват.

Пред БНР Светлана Савова – директор „Партньорства и комуникации“ в „Тийноватор“, обясни какво предстои през уикенда:

„В рамките на 48 часа младежи от 17 училища в 3 града – София, Варна и Враца, ще се съберат на едно място заедно с менторите, които ги напътстват и работят с тях по това да направят една идея работещ бизнес, плюс доста хора от бизнеса, които ще бъдат гост ментори и които ще предадат своя опит. Ще има различни погледи. Те ще им помогнат да генерират идеи, да се обединяват в екипи и в рамките на уикенда да могат да презентират тази идея достатъчно убеждаващо пред жури от инвеститори в края на неделния ден“.

Желанието ни е всяка година да разширяваме кръга от градове и училища, подчерта Савова в интервю за предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“.

Павел Петков, който е участник в миналогодишното издание на инициативата, а тази година вече подпомагащ събитието, смята, че има какво да предаде от своя опит. Миналата година неговият екип е работил по идея за планирано хранене и разумно използване на храната. Важна част от проекта е екипността, подчерта той и каза:

„Това, че един човек има идея за бизнес е абсолютно нищо без хората около него. Ако не ги избере правилно, нещата няма да се получат. Отборът е може би 99% от това какво ще се случи с идеята“.

„Нещо, което е много важно – провалът е част от пътя на всеки един човек. Няма значение дали става дума за бизнес, дали ще е в училище или другаде. Човек учи повече от  грешките си“, каза още Светлана Савова.

Тя е категорична, че в България има бъдеще за младите и призова:

„Да намерим начин да останем тук“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна