Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС предприема разумен подход по отношение на търговските преговори с Китай

Преговорите за инвестиционно споразумение между ЕС и Китай са навлезли в "критична фаза"

Никола Шапюи, посланик на ЕС в Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посланикът на ЕС в Китай Никола Шапюи заяви в петък, че що се отнася до търговските сделки с Китай, Европейският съюз планира да предприеме различен подход от този на Съединените щати. Той обаче обясни, че ЕС е "в същата лодка" като САЩ, но съюзът се нуждае от политика на ангажиране, а не от конфронтация.

Шапюи отбеляза, че ЕС работи за постигане на "интелигентно и разумно споразумение" и че неговият екип планира "да направи преглед на потенциала за икономически, търговски и политически отношения между ЕС и Китай".

Според него преговорите за инвестиционно споразумение между Европейския съюз и Китай напредват и вече са навлезли в "критична фаза" след шест години на двустранни разговори. Постига се напредък "месец след месец" за сделка, при която ЕС търси по-голям достъп до пазара за европейски фирми в Китай, отбеляза г-н Шапюи на брифинг в Пекин.

В четвъртък редица европейски компании призоваха политиците от ЕС да засилят подхода си към Китай, за да осигурят равнопоставени условия за европейския бизнес.

Относно подписаната "първа фаза" на търговската сделка между Вашингтон и Пекин, европейският посланик в Китай коментира: "Разбира се, САЩ имат право на всякаква сделка, каквато си пожелаят с Китай. Но ако тя не е съвместима със Световната търговска организация, тогава имаме проблем", посочи Шапюи и добави, че ЕС планира внимателно да наблюдава целия напредък по постигнатото споразумение между САЩ и Китай.

Никола Шапюи допълни, че е получил уверения от китайското правителство, че наскоро подписаната "първа фаза" от търговската сделка със САЩ няма "по никакъв начин" да засегне европейския бизнес.

Европейският съюз, който през 2019 година определи Китай като "системен конкурент", ще проведе поредица от срещи с Китай през 2020 година, включително среща на най-високо равнище в Лайпциг през септември, където се очаква китайският президент Си Цзинпин да се присъедини към европейските лидери, заяви Никола Шапюи.

ЕС е най-големият търговски партньор на Китай, като в същото време Китай е вторият по големина партньор на ЕС. Преди време ЕС и Китай заявиха, че се надяват да приключат преговорите през 2020 година.


Визита на еврокомисаря по търговия Фил Хоган в САЩ

Коментирайки неотдавнашното посещение на еврокомисаря по търговията Фил Хоган във Вашингтон, Никола Шапюи заяви, че Европа не харесва двустранните сделки, що се отнася до глобализацията.

В четвъртък еврокомисарят по търговията Фил Хоган заяви във Вашингтон, че разговорите му с търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър са били "много добри". Той също така подчерта, че ЕС желае по-задълбочени икономически отношения със САЩ.

Хоган обаче отбеляза, че единният европейски блок е готов да наложи ответни наказателни мита върху вноса на стоки от САЩ заради американската държавна помощ за компанията "Боинг", след като преди време ЕС загуби битка със Съединените щати в Световната търговска организация (СТО) относно европейските субсидии за "Еърбъс".

При визитата си в САЩ Фил Хоган също така се срещна с министъра на търговията Уилбър Рос и заяви, че двамата са разговаряли относно "практически пътища за подобряване на трансатлантическата бизнес среда".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна