Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поколение, намерено между образованието и науката

БНР Новини
Снимка: mediabricks

"Апетит за образование чрез практика" – такова е името на научно-образователен проект, чиято мисия е да създава среда, в която децата могат да развиват вече придобити знания и умения чрез практическо обучение. Това се случва, когато екипът на проекта ги свързва с правилните професионалисти, учени, хора на промяната, вдъхновители от различни сфери, които влизат в ролята на техни ментори и водят открити уроци, уъркшопи, дискусии, практики и конференции, за да откриват и развиват талантите в децата.

Целта на проекта е да достигне до максимално голям брой деца и да даде възможност на повече потенциални таланти да открият своята страст и да се развият като будни, амбициозни, умеещи, с критично мислене млади хора, които още от ранна възраст притежават умения, с които да подпомагат и развиват себе си и общността, в която живеят.

Затова и създателите му организират Националния научно-образователен фестивал "Намереното поколение", който ще събере професионалисти от цяла България, както и бизнеси и организации, които съвместно работят за превръщането на закостенялото и базирано на теория образование в практическо.

Водещ на събитието ще бъде добре познатият на всички от телевизионния екран Александър Кадиев.

Практическият модул ще се състои под формата на иновативни работилници, демонстрации, екперименти, практически занимания като именно той играе ролята на своеобразна комуникация на науката и демонстрира най-добрите методи на всички участници, с които палят интереса на младите.

Лекционният модул, от друга страна, е насочен към повишаване квалификацията на професионалистите, интегрирането на доказани, работещи методи в преподаването, които да стимулират повече успехи. Повече за част от нашите гост лектори добавям във файл.

Третият модул ще бъде за национално обсъждане на иновациите в образованието и науката. В него всяко едно предложение, методика, идея или подход, ще бъдат документирани от протоколчик, а след това и споделени с останалите. За да утвърдим именно тях и да ги съберем заедно, за всеки участник ще изготвим наръчник за учителя, който може да бъде използван, споделян и да служи за пример на всеки.

Ден преди фестивала „Намереното поколение“, който ни показва къде да търсим „изгубеното“ поколение – а именно в науката, в „Нашият ден“ говорим с Габриела Григорова от проект „Апетит за образование чрез практика“ и с историка Алека Стрезова.

Фестивалът „Намереното поколение“ ще се състои от 25-и до 26-и януари в Националния дворец на културата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени