Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бруно льо Мер от Давос: Брекзит сделката не трябва да отслаби единния европейски пазар

Франция все още се надява на сделка за цифровия данък на глобално ниво

Бруно льо Мер, френски финансов министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският министър на финансите Бруно льо Мер заяви в четвъртък, че бъдещата сделка с Обединеното кралство след Брекзит не трябва да доведе до отслабване на единния европейски пазар.

Льо Мер обаче добави, че се надява, че между Великобритания и ЕС може да се постигне дългосрочна търговска сделка. "Аз съм оптимист, но дяволът е в детайлите", заяви френският финансов министър в интервю за Ройтерс по време на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос. "Френското правителство не желае да се постигне решение, което може да застраши или да отслаби единния европейски пазар", предупреди той.

Очаква се Европейският парламент да гласува на 29-и януари за ратифициране на Споразумението за оттегляне на Великобритания, след като в сряда Камарата на лордовете на Обединеното кралство окончателно гласува в подкрепа на законопроекта за напускане на ЕС на 31-ви януари.

Брекзит сделката по развода с ЕС, договорена от премиера Борис Джонсън, се очаква да получи до петък официално одобрение от кралица Елизабет II, след което тя ще се превърне в закон.

Бруно льо Мер също изрази надежда за постигане на глобално споразумение по отношение на спорния цифров данък, въпреки първоначалния неуспех да се стигне до споразумение по този въпрос със САЩ.

"Ние се движим в правилната посока", отбеляза той пред Ройтерс, като добави, че все още смята, че Франция е близо до възможността да постигне споразумение със САЩ по въпроса за цифровия данък.

В сряда Франция и Съединените щати не успяха да постигнат съгласие за това как да се процедира с глобалното пренаписване на валидните от десетилетия трансгранични данъчни правила, въпреки че двете страни в лицето на техните президенти Еманюел Макрон и Доналд Тръмп се съгласиха да отложат въвеждането на подобно цифрово данъчно облагане до края на годината.

Бруно льо Мер отбеляза, че "вратичка" в международната данъчна система позволява на най-големите технологични компании да избегнат плащането на дължимите данъци и отново потвърди, че Париж "никога" няма да се откаже от идеята за данъчното облагане на цифровите компании.

Според него договорено със САЩ отлагане на данъчното облагане на цифровите дейности до края на 2020 година трябва да се използва за намиране на решение на проблема на международно ниво. Той посочи, че едно единствено многостранно решение на въпроса с цифровия данък би било за предпочитане пред подобни решения в отделните страните, които желаят да приложат такъв данъчен налог.

Френският финансов министър отново изрази оптимизъм, че до края на настоящата година ще бъде договорена нова международна данъчна система. Въпреки това той предупреди, че ако не бъде намерено решение, въпросът ще бъде решен на национално ниво.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна