Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Sentix: Инвеститорските притеснения за целостта на еврозоната са близо до рекордно дъно

Инвеститорските притеснения за целостта на еврозоната отслабват в началото на новата година близо до рекордното дъно от ноември 2019-а година, което е сигнал за вот на доверие по отношение на новия управител на ЕЦБ Кристин Лагард след края на мандата на Марио Драги. Това показват резултати от последно проучване на компанията Sentix сред близо хиляда инвеститори, проведено между 23-ти и 25-и януари 2020-а година.

Индексът, измерващ вероятността за разпад на еврозоната (индекс EBI – Euro Breakup Index), се понижи през януари до 5,47% от 6,4% в края на изминалата година, доближавайки отново  рекордното дъно от 5,2%, достигнато през ноември 2019-а година. Това означава, че едва малко под 5,5% от анкетираните инвеститори се опасяват от разпад на еврозоната в рамките на следващите 12 месеца.

Това е добра новина за ЕЦБ, тъй като еврозоната продължава да показва относителна стабилност. В тази връзка предаването на властта в централната банка от Марио Драги на Кристин Лагард може да се счита "за успех", отбелязва агенцията Sentix.

Междувременно инвеститорите бяха фокусирани върху проведените в Италия частични местни избори във важната северната провинция Емилия Романя, които бяха спечелени от лявоцентристката Демократическа партия и загубени от крайнодясната "Лига" на бившия италиански вицепремиер Матео Салвини.

Тези регионалния избори не оставиха негативно впечатление от гледна точка на инвеститорите, анкетирани от Sentix. Съответният подиндекс за Италия също намаля леко от 4,57% през декември до 3,55% през януари. Въпреки че измерените стойности за всички европейски държави са на много ниски нива, Италия остава държавата-членка на еврозоната, която, от гледна точка на инвеститорите, представлява най-голям риск за стабилността на региона на единната валута. Най-проблемната в това отношение Гърция престана отдавна да играе водеща роля по отношение на инвеститорските притеснения за целостта на еврозоната.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна