Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Божков е обявен за международно издирване, повдигнати са му 7 обвинения

| обновено на 29.01.20 в 18:07
Васил Божков
Снимка: БТА

Спецпрокуратурата е повдигнала седем обвинения на собственика на „Нове холдинг“ Васил Божков, за когото има изготвена европейска заповед за арест. Той е обявен за международно издирване, защото има данни, че не се намира в страната, каза главният прокурор Иван Гешев.

Божков е обвинен задочно за ръководител на организирана престъпна група,  принуда, изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице и за подбудителство към престъпление по служба.

„Не може да дължиш на държавата общо над 559 милиона (за една година) за всички лотарийни игри – това означава по 100 лева към всяка пенсия, и да казваш, най-вероятно както ще стане, че си репресиран“, каза Гешев.

„Време е всеки да си плати за това, което прави. Прокуратурата, в случай че има доказателства, ще ангажира с наказателна отговорност всички лица, за които смята, че са виновни, независимо на каква позиция са, независимо коя партия стои зад тях, независимо колко милиарди стоят зад тях, независимо какви медийни възможности имат, независимо какви чужди сили стоят зад тях“, продължи главният прокурор.

„Никой не ме е издирвал“

По-рано днес бизнесменът Васил Божков, в чийто офиси тази сутрин започна акция на полицията и прокуратурата, заяви, че е на разположение на институциите.

„Никой не се е свързвал, никой не ме е издирвал“, каза пред БНР бизнесменът Васил Божков. По всяко време съм на разположение да се явя, каза той.

Във връзка с акцията в офиса на „Нове холдинг“ той заяви:

„Не мога да коментирам, защото не знам какво се случва. Нямам обяснение, нямам информация защо се случва“.

Гешев отказа подробности за разследването, защото нямал разрешение от наблюдаващия прокурор. Уточни само, че над 16 души са отведени за разпит и че председателят на Държавната комисия по хазарта Александър Георгиев е задържан за 24 часа.

На въпрос защо Божков се издирва у нас и в чужбина, след като в телефонни разговори с различни медии собственикът на „Нове холдинг“ заяви, че е готов да се яви пред разследващите, Гешев каза:

„Всеки обвиняем, всеки подсъдим има право да изговори каквото иска и да се защитава по начина, по който преценява. Мисля, че адвокатът на Арабаджиеви обясняваше, че ще се върнат всеки момент и има задръстване на границата. Г-н Цветан Василев обяснява, че всеки момент иска до си дойде, но няма възможност“.

Главният прокурор Иван Гешев влиза на заседание на Висшият съдебен съвет.
„Поредният български олигарх, който бяга от България“

„Аз съм сигурен, че наблюдаващите прокурори, след като съберат набора от доказателства за изготвяне на обвинителен акт, ще изправят и г-н Божков пред българския съд. Ще положим всички необходими усилия той да бъде доведен и изправен пред българския съд, което правим за всички други обвиняеми. Това е поредният български олигарх, който бяга от България“, каза още Гешев.

„Време е този преход, криминален преход, да свърши. Това, което прави прокуратурата, е, че казва стига. Не може плюсовете да са само за едни, за богатите, а минусите да са огромна част от други хора през тези години. Време е всеки да си плати за това, което прави, независимо каква позиция заема. Ние не преследваме богати хора“, каза главният прокурор.

От свои източници „Хоризонт“ научи, че акцията в офиси и жилища на Васил Божков и притежаваната от него „Национална лотария“ е по досъдебно производство, водено в Държавната агенция „Национала сигурност“ под надзора на Специализираната прокуратура.

Нове холдинг: Това е опит да бъде отнет законен бизнес

Показната акция и повдигнатите обвинения целят придудително да бъде отнет законен бизнес. Това се казва в официалната позиция, изпратена от "Нове холдинг". 

"Държавният апарат работи срещу собствените си закони, в опит да унищожи частен бизнес и футболен клуб "Левски", пише в позицията на холдинга. 

В нея се твърди, че нито Божков, нито юридическият му екип е информиран по официален начин за повдигнатите срещу него обвинения. 

От холдинга определят държавата като "бухалка", а извършваните действия - като "репресия".

Нова акция беше предприета днес и в Комисията по хазарта, като за разпит бяха отведени близо десет души, сред които и председателят на Комисията Александър Георгиев.

По-рано пред „Хоризонт“ говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че действията на властите са продължение на проведената преди 10 дни в Комисията по хазарта акция по досъдебно производство, водено в специализираната прокуратура. 

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени